34 de ani de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istorie

Foto via impact.ro

Acum fix 34 de ani avea loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din lume, cea de la Cernobîl. Erorile umane în lanț și o dorință exagerată a foștilor lideri sovietici de a minimiza amploarea dezastrului, în locul luării unor decizii prompte, au dus la scrierea unei pagini negre în istoria recentă a omenirii.

Dezastrul pe care l-a lăsat în urmă cea mai mare catastrofă nucleară din istorie
26 aprilie 1986, Cernobîl, ora 01 şi 23 de minute şi 45 de secunde. Reactorul numărul 4 al centralei nucleare cedează și produce o explozie uriașă. Nici acoperișul greu de 1000 de tone al reactorului și nici învelișul de grafit nu pot opri dezastrul ce tocmai începuse. La scurt timp, peste 190 de tone de substanțe radioactive sunt pulverizate în aer și purtate de curenții puternici pe distanțe imense, conform Impact.

Foarte puțină lume știa atunci ce s-a întâmplat cu adevărat. Oamenii au fost mințiți, iar gravitatea evenimentului a fost minimizată spunându-se că este un incident fără urmări. Din nefericire nu a fost deloc așa. La 36 de ore de la dezastru încep evacuările în Prîpeat, localitate cu 50 de mii de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cuprindea tot nordul Europei.

Efectele în lanț ale dezastrului au început să se observe imediat. Primele victime au fost cele câteva zeci de persoane care au fost expuse direct exploziei și radiațiilor. Ulterior norul radioactiv a crescut exponențial numărul de îmbolnăviri de cancer tiroidian în rândul populației. Au fost raportate 6.000 de astfel de cazuri până în anul 2005, în special la copii și adolescenți, potrivit Digi24.ro.

Conform unor statistici, peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate, iar 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.

În 2013 Academia de Ştiinţe din New York a publicat un studiu realizat pe marginea acestui subiect, în care se arată că aproximativ 985.000 de oameni au murit, marea majoritate de cancer, din cauza efectelor de la Cernobîl.

Situația în România în momentul dezastrului

Pe data de 1 mai 1986 norul radioactiv ajungea deasupra României. A stat aici nu mai puțin de 9 zile, timp în care a afectat mii de oameni, cei mai mulți dintre ei copii.

Nicolae Ceaușescu a aflat de dezastru abia după cinci zile de la producerea exploziei. Fapt confirmat şi de o stenogramă din şedinţa Comitetului Central al Partidului Comunist Român din 1 mai 1986. În respectiva ședință Ceaușescu și ceilalți lideri comuniști recunoșteau că nu au toate detaliile cu privire la ce s-a întâmplat la Cernobîl. Din acest motiv regimul a ales să spună parțial adevărul despre catastrofă.

Cernobîl, zona stranie vizitată de tot mai mulți turiști

În prezent, în jurul centralei nucleare a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o rază de aproximativ 30 de kilometri. Reactoarele centralei nucleare au fost îngropate într-un sarcofag de beton, imediat după accident, iar de-a lungul timpului a trecut prin diverse ajustări pentru o siguranță sporită. În anul 2019 președintele Ucrainei a inaugurat un nou sarcofag care să limiteze răspândirea prafului radioactiv.

Tot în anul 2019 HBO a difuzat minseria Cernobyl. Un film de doar 5 episoade în care este prezentată istoria evenimentului, dar cu accente narative fictive, care contribuie la o mai bună dramatizare. Ecranizarea a devenit la scurt timp un adevărat fenomen modial, care a dus și la o sporire a numărului de turiști în zonele orașului Prîpeat și centralei de la Cernobîl.

Imaginile cu orașul pustiu și clădirile abandonate, după o evacuare în forță a populației din Prîpeat sunt greu de uitat. Fotografiile apărute crează un tablou sumbru, dar care ilustrează perfect un regim al cărei dorință de epatare a fost cu mult mai mare decât posibilitățile reale de a face față unui asemenea dezastru.

Parteneri