Amănuntul bizar observat de medici la ochii unor pacienţi cu coronavirus

Foto: mediafax.ro

Un studiu efectuat de cercetătorii italieni ai Institutului de Boli Infecţioase notează că virusul care provoacă COVID-19 poate persista la nivelul ochilor chiar şi până la 21 de zile după apariţia primelor simptome. Observaţiile au fost făcute de experţi pe o pacienţă cu vârsta de 65 de ani, relatează Mediafax.

Potrivit Daily Mail, la nivel global numărul pacienţilor care au dezvoltat conjunctivită ca urmare a infecţiei cu coronavirus este de circa 1%.

Deşi coronavirusul se răspândeşte în primul rând prin contact foarte apropiat sau prin aerosoli în urma tusei sau strănutului, cercetătorii spun că şi secreţiile lacrimale pot conţine virusul. De aceea ei recomanda evitarea atingerii feţei.

În Statele Unite, primul caz al unei paciente cu coronavirus care a dezvoltat şi conjunctivită a fost consemnat la un azil de bătrâni din Kirkland, Washington, unde ulterior virusul a făcut ravagii: 80 de rezidenţi şi 34 de angajaţi s-au îmbolnăvit, iar 35 dintre aceştia au decedat.

Pe de altă parte, în China, din 1.000 de pacienţi infectaţi, 9 au dezvoltat această afecţiune a ochilor, arată New England Journal of Medicine.

Până acum, conjunctivita nu a fost trecută pe lista simptomelor infecţiei cu coronavirus.

CE ESTE CONJUNCTIVITA

Conjunctivita reprezintă o inflamaţie la nivelul ochilor, a pieliţei transparente care inveleşte partea albă a ochiului şi pleoapele pe interior. Cauza ei poate fi variabilă: bacteriană, virală, alergică, fungică şi iritativă.

Denumită şi “boala ochilor roşii”, conjunctivita este o afecţiune frecventă la copii, care afectează unul sau ambii ochi. Unele forme sunt înalt contagioase şi se pot răspândi cu uşurintă. În general, ea este o infecţie ocular minoră, care nu lasă traumatisme.

Conjunctivita nu doare şi nu modifica vederea. Ea se manifestă prin mâncărimi, senzaţia de corp străin, usturime sau senzaţia de arsură.

Conjunctivita se tratează cu antihistaminice sau corticosteroizi.

Totuşi, un tip de conjunctivită, cea genococică – blenoragie cu atingere sau contaminare oculară – este deosebit de gravă şi reprezintă o urgenţă.

Parteneri