Avertismentul lui Raed Arafat: „Încă nu am trecut hopul. Noi încă ne pregătim”

Secretarul de stat Raed Arafat a avertizat marți că „hopul” nu a fost trecut în cazul crizei de coronavirus, iar în următoarele săptămâni pot apărea „situații mai serioase”.

„Încă nu am trecut hopul. Noi încă ne pregătim, încă luăm măsuri, încă suntem în lupta cu acest virus. Încercăm să menținem situația într-o evoluție cât mai controlată. Dar acest lucru nu poate fi realizat anulând sau oprind starea de urgență. Rolul nu este numai al statului. Rolul major îl are și populația. Dacă înțelege măsurile, indiferent cîât de greu le suportă, sunt în interesul lor, în interesul comnunității.

Populația înțelege. În afara unor excepții, foarte mare parte din populație a înțeles. Cu certitudine, luna care vine este o lună foarte importantă. Este posibil să ne confruntăm cu situații mai serioase decât situațiile cu care ne-am confruntat până acum. Pe linie medicală, bineînțeles, adică mai mare număr de cazuri, mai mare număr de cazuri care necesită internare și așa mai departe. Este o posibilitate să ne confruntăm cu acest lucru. O să vedem cum evoluează”, a declarat Arafat, la RFI.

Acesta a adăugat că, în timpul prelungirii stării de urgență, nu vor fi necesare măsuri suplimentare din punct de vedere sanitar.

„La acest moment nu trebuie luate alte măsuri, mai ales din punctul de vedere al restricției, dar fiind în dinamică oricând se pot schimba”, a adăugat Arafat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va prelungi, începând cu săptămâna viitoare, perioada stării de urgență pe teritoriul României, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus pe teritoriul țării.

„Nu este însă momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm măsurile. Toți specialiștii spun că dacă respectăm indicațiile este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm este posibil să ajungem în scenarii precum cele din țările menționate.

Nu suntem încă la vârful epidemiei. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile”, declara, luni, președintele Klaus Iohannis.

„Trăgând linie am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În această săptămână vom elabora textul decretului. Vom prelungi starea de urgență cu încă o lună. E absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a precizat Iohannis.

Parteneri