Avertizare din partea ONU!: “Mai multă sărăcie, speranţă de viaţă mai scăzută, mai multă foamete, mai puţin educaţie şi o mortalitate infantilă mai ridicată”

Semnal de alarmă venit din partea ONU. Mark Lowcock, coordonatorul pentru afaceri umanitare: “Efectele indirecte ale crizei vor fi mai multă sărăcie, speranţă de viaţă mai scăzută, mai multă foamete, mai puţin educaţie şi o mortalitate infantilă mai ridicată”, spune acesta.

Mark Lowcock a declarat că cele mai afectate țări sunt ţările sărace. Lovitura s-a făcut resimțită în serviciilor de educaţie şi de sănătate. Mai exact, oamenii au devenit mult mai vulnerabili la maladii precum rujeolă, malarie şi tuberculoză.

În aceeași ședință a ONU, subsecretarul general pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a prezentat o evaluare a impactului pandemiei asupra păcii şi securităţii, scoţând în evidenţă riscurile crescute. El a explicat că scăderea încrederii în instituţiile publice ar putea genera instabilitate dacă oamenii consideră că autorităţile nu au gestionat bine epidemia sau nu au acţionat transparent, a spus ea.

Potrivit lui Rosemary DiCarlo, s-a observat o creştere a discriminării, a violenţei pe bază de gen şi limitări ale libertăţii de exprimare. În plus, există riscul ca pandemia să facă să deraieze procesele fragile de pace, a menţionat DiCarlo, potrivit Capital.ro.

Primul scenariu este cel pesimist, în care rata de utilizare a măștii de protecție rămâne aceeași, iar guvernele lumii vor continua să adopte măsuri de relaxare, caz în care COVID-19 va face 4.000.000 de victime până la 31 decembrie 2020.

Scenariul „optimist” înseamnă că numărul morților va fi de numai 2.000.000 la nivel mondial dacă utilizarea măștii devine aproape universală (peste 90% din populația lumii să o poarte în public), iar guvernele introduc măsuri de distanțare socială când rata deceselor zilnice depășește 8 la un milion de oamen

Parteneri