Câteva recomandări care vă pot ajuta să treceți cu bine de perioada de autoizolare

Viața noastră, așa cum era ea, cu bune și cu rele, a fost dată complet peste cap de Coronovirus. Prioritățile ni s-au schmbat brusc, suntem copleșiți de îngrijorare privind sănătatea noastră și a celor dragi, privind viitorul, iar cireașa de pe tort, dacă putem spune așa, este autoizolarea. Omul este o ființă gregară și chiar dacă,  aparent,  tehnologia ne-a distanțat unii de alții, nu poate trăi fără contactul cu cei apropiați. Ne vine greu să acceptăm că nu mai ieșim când vrem în oraș, că trebuie să ne ținem la distanță de cafenele, cinematografe, că nu mai mergem la teatru, concerte, ș. a.m.d.  Psihologii atrag chiar atenția că aceste zile, în care suntem sfătuiți să ne autoizolăm cât mai mult cu putință, pot avea efecte negative asupra psihicului nostru și asupra stării noastre de sănătate în general.

Iată, totuși,  ce puteți face pentru a depăși această perioadă fără urmări grave:

  • mâncați cât mai sănătos – asta presupune să vă faceți provizii cu multă înțelepciune, Cu siguranță că nu veți avea la dispoziție zilnic legume și fructe proapete, dar puteți să le cumpărați congelate. Încercați să limitați aportul carbohidraților, să mâncați carne cu măsură, să creșteți aportul de fibre și, foarte important, să optați pentru porții  mai mici decât în mod obișnuit, pentru a contracara efectele sedentarismului.
  • întăriți-vă sistemul imunitar – el ne este cel mai bun aliat  în lupta cu virusul. Iată aici o listă cu alimentele care vă pot ajuta în acest sens. De asemenea, puteți lua suplimente cu minerale și vitamine, care oricum sunt binevenite, mai ales primăvara.
  • faceți mișcare – faptul că stați în casă nu înseamnă că nu puteți face sport! Dimpotrivă, acum aveți timp berechet pentru asta, iar pe internet găsiți tot felul de antrenamente – yoga, pilates, streching, etc. – care nu necesită niciun fel de dotări speciale. Mișcarea este extrem de imporantă în această perioadă, pentru a vă menține greutatea corporală în limite normale și pentru o stare psihică bună!
  • comunicați mai mult cu cei dragi – dacă până acum, vă sunați mai rar părinții, sau prietenii, acum e momentul să întăriți aceste legături afective, chiar dacă o faceți de la distanță, prin telefon, Skype, sau Messenger. Vorbiți despre orice, împărtășiți-vă gândurile, sentimentele, rețetele de criză, sugestii de filme, sau orice vreți voi. Comunicarea cu persoane dragi este esențială în aceste momente dificile, atât pentru ele, cât și pentru voi.
  • informați-vă doar din surse sigure și nu dați crezare știrilor false – nu mai credeți toate teoriile conspiraționiste, nici nu le răspândiți în mediul online, nu apelați la remedii fanteziste pentru a ține virusul la distanță și, foarte important,  încercați să vă păstrați calmul.
  • dacă aveți copii, acum e un moment excelent să vă ocupați îndeaproape de ei.  Jucați-vă împreună, spuneți-le povești, sau experiențe de-ale voastre din care au ceva de învățat, îndemnați-i să citească și încercați să stabiliți cu ei o legătură profundă, bazată pe încredere și dragoste.
  • citiți, uitați-vă la filme, faceți lucruri pentru care până acum nu ați avut suficient timp și care nu numai că vă alungă gândurile negre și vă fac mai suportabilă autoizolarea, dar care vă pot și îmbogăți spiritual.
  • odihniți-vă – cu siguranță că toți avem deficiențe la acest capitol, așa că acum putem profita să recuperăm toate nopțile în care am dormit prea puțin.
  • dacă toate aceste sfaturi nu au funcționat și vă simțiți în continuare deprimat, puteți apela chiar la ajutorul psihologilor. Mulți dintre ei își oferă zilele acestea serviciile online, sau telefonic.

V-ar putea interesa și:

Pledoarie pentru lectură. 15 motive pentru care ar trebui să citiți mai mult

7 lucruri sănătoase de făcut seara, înainte de culcare. Încearcă-le și tu!

Parteneri