Ce au făcut chinezii după ridicarea carantinei. Avertismentul experţilor

Zeci de mii de chinezi s-au călcat în picioare în zonele turistice în weekend după luni de carantină şi restricţii de călătorie cauzate de coronavirus. Chinezii au proftat şi de cele trei zile de sărbătoare cu ocazia festivalului Qingming şi au făcut cozi în locuri publice, la restaurante sau în magazine la cumpărături, scrie Mediafax.

Imagini de la muntele Huangshan arată mii de oameni înghesuiţi, mulţi cu măşti pe faţă, nerăbdători să străbată potecile parcului naţional. Atât de aglomerat a fost parcul de la prima oră, încât autorităţile au oprit accesul de la 7:48 dimineaţă anunţând că limita de 20.000 de oameni a fost atinsă.

În timpul asta, la Shanghai, oamenii au ieşit la cumpărături pe bulevard, după ce acesta a fost părăsit în ultimele luni. Multe din restaurante au fost redeschise, iar la unele s-a intrat doar pe bază de rezervare. Şi la Beijing, parcuruile au fost luate cu asalt după trei luni de carantină şi restricţii dure.

Autorităţile au relaxat măsurile de siguranţă publică după ce numărul de cazuri noi a scăzut dramatic inclusiv la Wuhan, oraşul unde a apărut pandemia şi cel mai grav afectat.

“NU VĂ ADUNAŢI”

Experţii avertizează că este încă mult prea devreme pentru mari adunări de oameni în locurile publice.

“China nu e nici măcar aproape de finalul epidemiei, intrăm într-o nouă etapă. E pandemie în toată lumea, riscul pentru un nou val este mare”, spune medicul virusolog Zeng Guang.

Partidul comunist a reacţionat rapid după apariţia imaginilor cu înghesuiala de la muntele Huangshan, iar ziarul oficial, People’s Daily, a titrat: “Nu vă adunaţi!”, cu comentariul că e de înţeles că oamenii vor să iasă după luni întregi de carantină, dar nu e încă momentul să înceteze să fie vigilenţi.

“Dacă sunt purtători asimptomatici în aceste adunări la scară mare, consecinţele pot fi grave”, scrie ziarul partidului comunist.

Autorităţile au şi închis pentru moment muntele respectiv.

China a rămas cu 81.000 de cazuri de coronavirus şi 3300 de morţi, fiind depăşită de Franţa, Germania, Italia, Spania sau SUA în topul persoanelor afectate de COVID-19.

Parteneri