Ce s-a descoperit în manuscrisele de la Marea Moartă. Istoria ar putea fi rescrisă

Fragmente din scrierile de la Marea Moartă, crezute de mult timp că ar fi doar simple pergamente, conțin texte invizibile pentru ochiul liber, așa susțin acum cei care au cercetat în amănunt celebrele pergamente.

Timp de zeci de ani, fragmente din vechile pergamente de la Marea Moarte au fost depozitate la Universitatea din Manchester, considerate în mare parte inutile, dar, erau încă semnificative, întrucât fragmente autentice din râvnitele suluri au fost greu de găsit, dar erau goale și, prin urmare, erau considerate doar resturi de hârtie. Pana acum.

Cercetătorii au descoperit că patru dintre cele 51 de fragmente despre care se credea că au fost necompletate, conțin, de fapt, un text ebraic / aramaic care poate fi citit. Aveau nevoie doar de o cameră specială pentru a o vedea. Descoperirea surpriză este notabilă, deoarece savanții au încercat mult timp să înțeleagă mai bine Pergamentele de la Marea Moartă, care sunt unele dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei ebraice și alte texte religioase care datează din vremea lui Isus. Textul poate fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel (46: 1-3), a adăugat universitatea.

„Fragmentul cel mai substanțial are resturile a patru rânduri de text cu 15-16 litere, majoritatea fiind păstrate doar parțial, dar cuvântul Shabbat (Sabatul) poate fi citit clar”, au spus reprezentanți de la Universitatea din Manchester într-un comunicat.

Ce s-a găsit acum în manuscrisele de la Marea Moartă

Cercetările noi au relevat faptul că patru fragmente de manuscrise de la Marea Moartă găzduite la Biblioteca John Rylands de la Universitatea din Manchester, care anterior erau gândite a fi necompletate, conțin de fapt text. Descoperirea înseamnă că Universitatea din Manchester este singura instituție din Marea Britanie care deține fragmente textuale autentificate din pergamentele de la Marea Moartă. Studiul a fost realizat ca parte a unui studiu finanțat de Leverhulme, organizat la King’s College London, o colaborare între profesorul Joan Taylor (King’s College London), profesorul Marcello Fidanzio (Facultatea de Teologie din Lugano) și Dr. Dennis Mizzi (Universitatea din Malta).

Spre deosebire de cazurile recente de falsuri presupuse a fi fragmente din pergamentele de la Marea Moartă, toate aceste mici piese au fost dezgropate în săpăturile oficiale din peșterile Qumran și nu au fost niciodată trecute prin piața antichităților.

În anii ’50, fragmentele au fost dăruite de guvernul iordanian lui Ronald Reed, expert în piele la Universitatea din Leeds, pentru a putea studia compoziția lor fizică și chimică. S-a presupus că piesele erau ideale pentru testele științifice, deoarece erau necompletate și relativ lipsite de valoare. Acestea au fost studiate și publicate de Reed și elevul său John Poole, și apoi depozitate în siguranță. În 1997, Colecția Reed a fost donată Universității din Manchester prin inițiativa profesorului Rylands de critică biblică și exegeză, George Brooke. Aceste fragmente au fost stocate în casetele marcate de Reed în Biblioteca John Rylands și au fost relativ neatinse de atunci.

Când a examinat fragmentele pentru noul studiu, profesorul Taylor a considerat că este posibil ca unul dintre ele să conțină de fapt o scrisoare și, prin urmare, a decis să fotografieze toate fragmentele existente de peste 1 cm, folosind imagini multispectrale, iar 51 de fragmente au fost fotografiate în față și în spate. Șase au fost identificate pentru investigarea detaliată, dintre acestea, s-a stabilit că patru au text ebraic / aramaic care poate fi citit scris cu cerneală pe bază de carbon. Studiul a dezvăluit, de asemenea, linii guvernate și mici vestigii de scrisori pe alte fragmente.

Fragmentul cel mai substanțial are rămășițele a patru rânduri de text cu 15-16 litere, majoritatea fiind păstrate doar parțial, dar cuvântul Shabbat (Sabatul) poate fi citit clar. Acest text (ilustrat) poate fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel (46: 1-3). O bucată cu text este marginea unei secțiuni de pergament, cu firul cusut, iar primele litere de două rânduri de text pot fi văzute în stânga acestei legături.

„Privind unul dintre fragmentele cu o lupă, m-am gândit că văd o scrisoare mică, decolorată, o lamă, scrisoarea ebraică„ L. Sincer, având în vedere că toate aceste fragmente trebuiau să fie necompletate și chiar au fost tăiate pentru studii de piele, am crezut și că aș putea să îmi imaginez lucruri. Dar atunci am dedus că poate și alte fragmente ar putea avea scrisori foarte estompate. ”, a spus profesorul Taylor.

Echipa de cercetare desfășoară în prezent investigații suplimentare pe aceste fragmente, în consultare cu Biblioteca John Rylands și profesorul Brooke, ca parte a unui proiect mai amplu care studiază diferitele artefacte Qumran de la Biblioteca John Rylands. Rezultatele vor fi publicate într-un raport viitor.

Parteneri