Ce scrie pe crucea ÎPS Pimen, răpus de coronavirus. De ce a fost înmormântat fără să i se treacă numele real pe cruce

Foto: cancan.ro

Slujba de înmormântare a avut loc vineri. Călugării de la Sihăstria Putnei, unde are începând de ieri locul de veci ÎPS Pimen, au pregătit totul. Mulți credincioși au rămas însă surprinși când au observată că pe cruce nu este trecut numele real al său, Vasile Zainea.

În cele din urmă, misterul a fost deslușit. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamț sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon (1951) și apoi ieromonah (1957). Practic, de atunci, Vazile Zainea a devenit simplu Pimen, scrie Cancan.

“INRI Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților n. 1920, d. 2020”, scrie pe crucea lui ÎPS Pimen.

Foto: cancan.ro

Ultima dorință a lui ÎPS Pimen

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat în lumea veșniciei la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa și-a dat obștescul sfârșit pe un pat de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19.

Într-un ultim interviu, în urmă cu un an, în Monitorul de Suceava, ÎPS Pimen a mărturisit, între altele, unde și-ar dori să fie înmormântat.

„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană.

Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, a spus ÎPS Pimen.

Parteneri