Ce trebuie să se întâmple ca românii să se întoarcă la starea de urgență. Varianta oficială

Foto: mediafax.ro

În ce condiții România se poate întoarce la starea de urgență. Ce spun oficialitățile. Se pare că România se poate întoarce oricând la starea de urgență, dacă nu se îndeplinesc anumite condiții.

Secretatului de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, explică cum s-ar produce această schimbare.

„Dacă apare o creștere bruscă de la zi la zi a numărului de infectări, dacă apare o creștere bruscă a deceselor, dacă apare o creștere bruscă a pacienților care se adresează unităților de primiri urgențe sau a pacienților la terapie intensivă. Nu am stabilit valori absolute, dar, dacă acum ne confruntăm cu o frecvență scăzută, dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă”, a declarat acesta la Digi 24.

România se află în stare de alertă

Relaxarea restricțiilor aduce cu sine obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise. Masca trebuie purtată în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Această măsură a devenit obligatorie încă de vineri, de când România a intrat în stare de alertă, însă abia de astăzi vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea ei.

Conform legii, amenzile pentru cei care nu poartă mască sunt între 500 și 2.500 de lei.

Declarație pe propria răspundere pentru a ieși din localitate

La fel ca în cazul măștii de protecție, și obligativitatea de a completa o declarație pe propria răspundere pentru părăsirea localității este valabilă de vineri. Diferența față de cea completată în timpul stării de urgență constă în motivele privind deplasarea în afara localității.

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Parteneri