Conform ultimului studiu noul coronavirus ar putea să reziste pe pâine 3 ore

Conform ultimului studiu, noul coronavirus ar putea rezista pe pâinea neambalată timp de trei ore. Acum ANPC vrea să ia măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului.Virusul SARS COV 2 poate fi contactat și de pe pâinea neambalată, conform ultimului studiu realizat de Universitatea din București. Astfel cercetătorii rămâni au descoperit că virusul ucigaș din China poate rezista și poate fi transmis de pe acest aliment timp de mai bine de trei ore.

Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. În urma acestui proces, oamenii de știință au constatat că pe pâinea neambalată virusul ucigaș din China a rezistat cel puţin 3 ore, timp în care, dacă alimentul s-ar fi aflat pe raftul vreunui magazin, ar fi putut infecta alte persoane.

„Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată.”, a spus Cornelia Nechita, Universitatea București, scrie stiripesurse.ro.

În aceste condiții, în urma studiului, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor își dorește să reglementeze vânzarea la raft a pâinii neambalate. Astfel, s-a ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o singură condiţie. Acea condiție ar fi ca în magazinele unde se găsește pâine neambalată să existe o persoană desemnată care să-i ajute pe clienţi să ia produsul, să-l ambaleze şi să-l pună în coşul de cumpărături.

Parteneri