Cum să dezinfectezi corect masca chirugicală, înainte de fiecare purtare

Măștile chirurgicale pot fi refolosite doar dacă sunt dezinfectate în mod corespunzător. Cele mai recente studii arata că virusul rezistă pentru o perioadă scurtă de timp pe aceste măști, de aceea este foarte importantă igienizarea acestora. În acest sens, un medic imunolog explică care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm.

Cum se dezinfectează corect masca chirugicală

Medicul imunolog Brândușa Petruțescu explică că virsusul rezistă până la patru zile pe suprafața măștii chirurgicale. Drept urmare ca măsură de prevenție masca trebuie schimbată după acest interval, însă poate fi refolosită după ce au trecut patru zile.

„Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile”, a explucat medicul imunolog Brândușa Petruțescu.

O altă metodă prin care poți dezinfecta masca chirurgicală este prin fierbere. Această metodă presupune fierberea timp de trei minute a măștii la o sută de grade, însă eficiența acestora se reduce prin fiecare fierbere cu câte un procent sau chiar mai mult dacă nu este manevrată cum trebuie.

„Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”, a precizat medicul imunolog.

De asemenea, medicul a mai precizat că alcoolul și clorul distrug materialul din care este confecționat masca și din această cauză există un risc de îmbolnăvire. Măștile ne pot proteja numai dacă sunt respectate anumite reguli stricte de igienă. Iată cum se folosesc corect, pas cu pas, potrivit recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății!

Înainte de a-ți pune masca este necesar să-ți dezinfectezi mai întâi mâinile. Apoi, trebuie să te asiguri că masca îți acoperă gura și nasul și că nu există spații deschise. Important de reținut este faptul că masca nu trebuie atinsă în timp ce o folosești. În momentul în care vrei să dai jos masca, aceasta se scoate din spate fără a atinge partea din față a materialului, după care va trebui să-și dezinfectezi din nou mâinile.

Parteneri