Curtea supremă a Turciei transformă Catedrala Sfânta Sofia în Moschee. Turcia dorește să fie identificată ca țară majoritar musulmană

Curtea Supremă a Turciei a decis că transformarea Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul într-un muzeu, în 1934, a fost ilegală și a deschis astfel drumul pentru reconvertirea acesteia în moschee.

Hagia Sophia este un simbol al Imperiului Bizantin şi al celui Otoman deopotrivă și aparține patrimoniului umanității UNESCO, fiind apreciată atât de creștinii ortodocși, cât și de musulmani pentru semnificația istorică și structura uimitoare.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a fost principalul susținător al revenirii la statutul de moschee pentru acest sit din secolul al VI-lea.

Turcia dorește identificarea ca țară majoritar musulmană

În discuţie a fost adusă legalitatea deciziei luate în 1934, la un deceniu după înfiinţarea republicii moderne seculare turce sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk, de a transforma fosta catedrală creştină bizantină, devenită moschee sub ocupaţia otomană, într-un muzeu.

“Această naţiune a aşteptat timp de 86 de ani. Instanţa a ridicat lanţurile de interdicţii de pe Hagia Sophia”, a scris un editorialist pro-guvernamental în cotidianul Hurriyet.

Asociaţia care a adus acest caz în atenţia justiţiei turce susţine că Hagia Sophia a fost proprietatea sultanului otoman Mehmed al II-lea, care în 1453 a cucerit Constantinopolul şi a transformat catedrala bizantină veche de 900 de ani în moschee.

Organizaţiile turce care desfăşoară de mult timp o campanie pentru revenirea Hagiei Sophia la statutul de moschee susţin însă că această decizie ar reflecta mai bine imaginea Turciei ca ţară cu o majoritate covârşitoare musulmană.

Erdogan vrea glorificarea istoriei otomane

Decizia curții anunțată vineri este una dorită de mult timp de musulmanii conservativi din Turcia și în special de președintele Recep Tayyip Erdogan, a cărui popularitate este în scădere după 18 ani în fruntea lumii politice din Turcia.

Adversarii spun că scopul lui Erdogan este de a alimenta bazele naționaliste și religioase prin glorificarea istoriei otomane și abaterea de la parcursul secularizat de aproape un secol.

Oficialii A.K.P. au sugerat ca primele rugăciuni musulmane să fie ținute în Hagia Sophia (Ayasofya) pe 15 iulie, pentru a marca aniversarea de patru ani de la tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan și a guvernului său.

Decizia vine după o campanie de patru ani a unei asociații culturale obscure care a făcut cereri legale de restituire pentru mai multe monumente, printre care și alte biserici bizantine. Catedrala Sfânta Sofia ar fi al patrulea muzeu bizantin care va transformat în moschee sub conducerea lui Erdogan.

UNESCO invită Turcia la dialog

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu soarta fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul, care ar putea fi transformată din nou în moschee, UNESCO a invitat Turcia la dialog înainte de luarea unei decizii susceptibile “să aducă atingere” valorii universale a acestui monument, care are în prezent statutul de muzeu şi care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial.

Construită în secolul al VI-lea e.n. de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Catedrala a fost transformată în secolul al XV-lea e.n. în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în anul 1935 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit “să o ofere umanităţii”.

UNESCO a comunicat “îngrijorările sale Republicii Turciei în mai multe e-mailuri” şi prin intermediul unui mesaj transmis ambasadorului său la UNESCO, joi seară, îndemnând totodată “autorităţile turce să înceapă un dialog înainte de a lua o decizie ce ar putea să aducă atingere valorii universale a sitului”.

“Bunul intitulat ‘Zonele istorice din Istanbul’ este înscris în patrimoniul mondial mai ales pentru ‘integritatea unică a capodoperelor sale arhitecturale, care reflectă întâlnirea dintre Europa şi Asia pe parcursul mai multor secole’ şi pentru că ‘Sfânta Sofia a devenit un model pentru o întreagă familie de biserici şi, mai târziu, de moschei, iar mozaicurile din palatele şi bisericile din Constantinopol au influenţat artele atât în Orient, cât şi în Occident”, au reamintit reprezentanţii UNESCO.

BOR susține menținerea ca muzeu a Basilicii

Patriarhia Română îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), precum şi solidaritatea cu toţi cei care “apără acest simbol” al Bisericii Ortodoxe universale.

“În data de 8 iulie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu. Demersul Patriarhiei Române are în vedere valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal în anul 1985”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei transmis, miercuri, AGERPRES.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia în 2019

Hagia Sophia atrage milioane de vizitatori anual, iar în 2015 și 2019 a fost cea mai vizitată atracție turistică din Turcia.În cazul în care va redeveni moschee, planul ar fi ca turiştii să poată continua să viziteze monumentul, însă autorităţile vor trebui să decidă cum să împace tradiţia musulmană cu cea creştină, în condiţiile în care islamul interzice realizarea de fotografii într-un templu.

Susținătorii transformării în moschee își doresc de asemenea să aibă libertatea de a intra fără taxă în Hagia Sophia, pentru rugăciunile zilnice, dar asta ar putea complica lucrurile în condițiile în care muzeul contribuie serios la bugetul orașului.

Istoricii sunt de asemenea îngrijorați de ce se va întâmpla cu mozaicurile medievale din interiorul catedralei, care portretizează împărați creștini sau Familia Creștină, pe care musulmanii cu siguranță le vor dori măcar acoperite.

Rusia, nemulțumită de planurile lui Erdogan

Oficialii rusi au catalogat propunerea de transformare a Catedralei Sfanta Sofia din muzeu in moschee drept o “incalcare inacceptabila a libertatii religioase”, in timp ce unul din purtatorii de cuvand al presedintelui Vladimir Putin ia cerut presedintelui Erdogan sa tina cont de “valoarea spirituala sacra a catedralei Sfanta Sofia” pentru poporul rus.

“O amenintare la adresa Catedralei Sfintei Sofia reprezinta o amenintare la adresa spiritualitatii si istoriei noastre. Ce s-ar putea intampla cu aceasta catedrala ar da nastere unei dureri adanci poporului rus”, a declarat Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit Financial Times.

Erdogan respinge criticile din partea Greciei și SUA

Grecia a declarat că Turcia riscă să deschidă “o prăpastie emoţională imensă” cu ţările creştine, dacă va merge înainte cu propunerea de a transforma catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent având statutul de muzeu, într-o moschee, relatează Reuters.

“Hagia Sophia este un monument al patrimoniului mondial … Multe ţări – culminând cu intervenţia Departamentului de Stat al SUA – au subliniat acest aspect, îndemnând Turcia să nu facă paşi care ar crea o prăpastie emoţională imensă între creştinii din întreaga lume şi Turcia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, într-o conferinţă de presă.

Parteneri