De ce românii sunt mai rezistenţi în faţa coronavirusului decât vest-europenii? Ce legătură are cu “gena dacică”

Foto: Markus Spiske / Pexels

Profesorul doctor Olga Simionescu și-a expus părerea și a analizat motivele pentru care țara noastră nu a fost lovită agresiv de pandemia de coronavirus, precum Vestul Europei.

Se pare că ar exista, totuși, explicații cu bază științifică. Una dintre teorii ar fi că Estul Europei este vaccinat BCG și avem un serotip blând. De asemenea, specialistul susține că putem lua în calcul și mutațiile genetice și nu trebuie scăpată de sub lupă nici ”gena dacică”, potrivit Descoperă.ro.

„Teoria cultă a văzut aceste diferenţe prin faptul că estul Europei este vaccinat BCG. Această vaccinare împotriva tuberculozei se ştie că nu ţine mai mult de câţiva ani, mai mult de zece ani maximum şi consider că nu este o explicaţie foarte bună”, a spus prof. dr. Olga Simionescu citată de Mediafax.

„Vă amintiţi despre lucrarea intens dezbătută a primilor chinezi care au făcut serotipurile L şi S, acea abordare simplistă. Dar ei înşişi au recunoscut în Wuhan existenţa a două categorii principale de pacienţi: pacienţi care evoluau agresiv şi pacienţi care evoluau foarte puţin agresiv. Alţii au spus: e totuşi un virus cu ARN şi la fiecare pasaj face 6 mutaţii şi ar putea să existe explicaţii pentru serotipuri cu comportament diferit. Totul este încă în studiu”, a comentat specialistul.

„A existat şi aşa numita – denumită de noi, ironic – genă dacică. S-a mai vorbit despre faptul că locuitorii aşa-zisului bloc estic sau sovietic sunt disciplinaţi, că toată lumea a stat în casă, în izolare. În care dintre variante aţi dori să credeţi? Eu am crezut de la început că noi avem un seroptip blând, asta este părerea mea personală”, a conchis Olga Simionescu.

Parteneri