Decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituțională legea de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor este: „tristă şi de natură a provoca îngrijorare faţă de soarta”

Decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituțională legea de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor este „tristă şi de natură a provoca îngrijorare faţă de soarta” pădurilor din România, consideră organizația București a USR, partid care a inițiat legea.

„Aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei de astăzi a CCR, astfel încât proiectul de lege să se întoarcă în Parlament pentru a fi făcute corecţiile necesare şi a fi readoptat. DNA-ul pădurilor trebuie să fie înfiinţat pentru a salva pădurile României! Vechea clasă politică nu se poate preface la nesfârşit că nu vede faptul că, anual, dispar ilegal din pădurile României peste 20 de milioane de metri cubi de lemne. Ştim că tot acest volum de masă lemnoasă înseamnă în conturi sute de milioane de euro, poate chiar un miliard de euro, în fiecare an, dar situaţia a devenit atât de gravă încât nu mai poate fi tolerată, iar politicienii au obligaţia de a lăsa deoparte calculele electorale şi interesele clientelei de partid pentru a pune mai presus interesul României şi al românilor”, scrie USR Bucureşti, într-o postare pe Facebook.

Senatorul Mihai Goţiu, iniţiator al legii, spune şi el că aşteaptă motivarea deciziei CCR, pentru a vedea dacă a fost admisă obiecţia de constituţionalitate pe ansamblul legii sau doar pe unele articole.

Mihai Goțiu: Vom reveni cu legea

„În funcţie de motivare, fie vom reveni cu o lege nouă care să răspundă obiecţiilor, fie, dacă e vorba doar de unele articole, le vom discuta când legea revine în Parlament (comunicatul de presă al CCR nu are menţiunea că legea ar fi fost respinsă în ansamblul ei). Vă asigur că, în ciuda opoziţiei domnului Orban, România va ajunge să aibă procurori specializaţi pe infracţiunile de mediu. Iar dezastre precum cele pe care le-am documentat recent, în pădurile gestionate de ocoale silvice private controlate de lideri PNL, nu se vor repeta”, a scris Goțiu pe reţeaua de socializare.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Parteneri