Dosarul “Valea Uzului” a fost clasat de către un procuror care susține că „afară cu ungurii din țară” nu incită la ură. Care este explicația procurorului

Procurorul care a închis Dosarul „Valea Uzului” susține că „afară cu ungurii din țară” este „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la incitare la ură, pe motiv că nu vizează o categorie de persoane, ci o etnie, scrie HotNews.ro.

Procurorul de pe lângă Judecătoria Moinești, Daniel Gălbează, a clasat cauza sub aspectul săvârșirii tuturor infracțiunilor reclamate de PPMT, PCM și Asociația Miko Imre. Singura măsură dispusă în dosar este restituirea unui lanț și a unui lacăt de la poarta cimitirului distrusă în timpul incidentelor violente din iunie anul trecut.

Dosarul a fost clasat în februarie acest an.

Cum explică procurorul faptul că „afară cu ungurii din țară” nu este instigare la ură/discriminare:

Apreciem că, și prin scandarea unor presupuse lozinci antimaghiare de genul afară cu ungurii din țară, așa cum au fost descrise în denunțul formulat, nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art.369 Cod Penal, din aceleași motive invocate mai sus, aceste lozinci nefiind de natură să provoace incitarea publicului la ură sau discriminare, în condițiile în care incitarea trebuie să vizeze o categorie de persoane (de ex. Persoane cu un anumit tip de handicap, homosexuali, etc) și nu o etnie, aceste manifestări constituind cel mult o contravenție” (extras ordonanța de clasare).

Parteneri