Este un an al recordurilor la vot în SUA. Şi multe îl vizează pe Joe Biden

Este un an al recordurilor la vot în SUA. Şi multe îl vizează pe Joe Biden. Dacă va ajunge la Casa Albă, democratul va fi cel mai în vârstă preşedinte american din istorie, dar şi cel mai votat. Peste 71 de milioane de americani l-au ales.

A venit să vorbească despre importanţa scutului antirachetă de la Deveselu.
Pentru români, victoria candidatului democrat ar putea însemna împlinirea unui vis mai vechi: o Americă fără vize.

Anul era 2014, iar Joe Biden venea pentru a treia oară în România în nici 15 ani. Era vicepreşedinte al lui Barack Obama şi a venit să vorbească despre importanţa scutului antirachetă de la Deveselu. Ridicarea vizelor pentru români a fost încă una dintre principalele teme ale discuţiilor. Un vis pe care românii îl aşteaptă deja de treizeci de ani.

Joe Biden: Am ajuns să cunosc şi să apreciez această frumoasă ţară. Am fost aici de mai multe ori, i-am cunoscut, cred, pe toţi liderii voştri. Chiar am pledat pentru intrarea mai rapidă a României în NATO când eram senator american.

Dacă va ajunge la Casa Albă, Joe Biden poate răsturna politica imigraţiei implementată de Donald Trump, iar Statele Unite pot deveni mai înţelegătoare cu aliaţii lor. Ca să obţinem, însă, ridicarea vizelor, nu e suficient să avem în Joe Biden un susţinător. Majoritatea din Congresul SUA trebuie să fie şi ea de acord. Şi acolo e o luptă în aceste zile.

Dănuț Moraru, român stabilit în Seattle: Joe Biden. Este cunoscut ca un bun negociator cu oponenții politici ca să împingă lucrurile înainte.

Oana Preda, Detroit, Michigan: A spus că vrea să se concentreze pe zonele care nu sunt așa dezvoltate și că vrea să ridice nivelul de trai al omului. Cu asta m-a câștigat pe mine.

Parteneri