Eşti fumător? Iată cât de uşor te poţi infecta cu noul coronavirus

Fumatul ucide în mai multe feluri când este vorba despre Covid-19. Nu doar că fragilizează imunitatea şi sistemul respirator, ceea ce creşte riscul dezvoltării unor forme mai grave ale bolii, ci este şi o cale rapidă de a te infecta cu noul coronavirus, scrie Mediafax.

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş”: “Fumatul este cea mai interesantă cale de transmitere. Fără să vrei atingi cu buzele degetele cu care scoţi ţigara din pachet. Dacă o mai şi oferi, ca între fumători, riscul este imens”.

Medicul vrea să ne liniştească, însă, şi ne spune că virusul nu se transmite dacă respectăm măsurile de igienă recomandate.

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş”: “Să ştiţi că virusul nu intră pe sub tiv, pe sub pantaloni şi urcă pe picior în sus. Sau găseşte o crăpătură în combinezoane şi se streacoară şi începe să te mânânce pielea. Virusul intră pe mucoasă bucală, nazală şi conjunctive.”

Specialistul a enumera care sunt condiţiile în care ne putem infecta.

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş”: “Te poţi infecta fie atunci când eşti în contact cu o persoană bolnavă de Covid-19, fie când atingi o suprafaţă care nu a fost dezinfectată şi duci mâna la faţă. Şi pentru că virusul poate rezista mai multe zile, trebuie să te speli pe mâini ori de câte ori atingi un obiect sau o suprafaţă care nu au fost dezinfectate.”

Parteneri