Focar de coronavirus pe un șantier din România! Peste 100 de muncitori de origine indiană sunt în izolare după ce o parte din ei au fost infectați

În jur de 100 de muncitori au fost puși în izolare sâmbătă seara în barăcile lor de pe un șantier din București, după ce 32 dintre ei, originari din India, s-au infectat cu noul coronavirus. Pacienții au fost luați duminică și transportați la Spitalul Victor Babeș pentru a fi consultați, ulterior fiind internați la spitalul modular din Pipera. Ceilalți muncitori, plasați în carantină, urmează să fie testați și au fost mutați în spații de cazare puse la dispoziție de autoritățile locale.

Pentru o bună bucată de timp, angajatorul nu a putut fi contactat, iar ITM desfășoară o anchetă la fața locului, după cum a declarat duminică dimineață ministrul muncii, Violeta Alexandru. Ulterior, după-amiază, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat la Digi24 că angajatorul era așteptat pentru a prezenta lista cu toate numele și datele muncitorilor de pe șantier.

„Avem spații și locuri suficiente atât pentru internare, cât și pentru izolare”, a dat asigurări primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Primăria Sectorului 4 anunță că toți muncitorii care se aflau în izolare pe șantier au fost cazați în alte spații puse la dispoziție de autoritatea locală pentru a putea locui în următoarea perioadă.

Este vorba despre 78 de muncitori, care lucrau pe același șantier cu cei 32 depistați pozitiv, și care acum sunt cazați în spații puse la dispoziție de Primăria Municipiului București, urmând să respecte regulile ce se impun, în funcție de evoluția viitoare a stării lor de sănătate.

Primăria Sectorului 4 anunță că cei 32 de muncitori, dintr-un total de 108, care au fost confirmati cu noul tip de coronavirus sunt internați și primesc îngrijire medicală la spitalul modular Covid din Pipera.

De asemenea, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică, autoritatea locală pune la dispoziția oamenilor care lucrau pe respectivul șantier, 28 de locuri în Centrul de Primire în Regim de Urgență, situat în Str. Tg. Frumos, Sector 4, unde aceștia vor putea locui în următoarea perioadă, beneficiind de toate condițiile igienico-sanitare necesare, pe timpul carantinei instituționalizate.

Ceilalți muncitori vor fi cazați în spații similare, puse la dispoziție de Primăria Capitalei, urmând să respecte regulile ce se impun, în funcție de evoluția viitoare a stării lor de sănătate, precizează un comunicat al Primăriei Sectorului 4.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vine cu precizări în cazul focarului de coronavirus de pe șantierul din Sectorul 4.

Gabriela Firea: Pe muncitorii fără simptome îi vom carantina într-o clădire specială
„Muncitorii indieni angajați la o firma privată de construcțîi din București depistați pozitivi covid vor primi toate îngrijirile medicale de care au nevoie la spitalele din Capitală, iar pe cei fără simptome îi vom carantina într-o clădire pe care o punem la dispoziție în astfel de situații.

Am vorbit personal cu dl Daniel Băluță, primarul sectorului 4, cu doamna subprefect, cu directorul general al ASSMB, Vasile Apostol, cu managerul Spitalului de boli infecțioase Victor Babeș, Emilian Imbri, și garantăm împreună că avem spații și locuri suficiente atât pentru internare cât și pentru izolare. Iată că se dovedește încă o dată utilitatea construirii Spitalului modular Covid 19 care funcționează că secție externă a Spitalului Victor Babeș! Putem prelua toate cazurile și reacționa prompt. Multă sănătate tuturor!” – a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Raed Arafat: Muncitorii – examinați de infecționiști, toți colegii lor vor fi testați.Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că niciunul dintre muncitorii depistați pozitiv nu este în stare gravă, iar unii sunt asimptomatici. Ei vor fi evaluați de medici infecționiști de la „Victor Babeș” și Institutul „Balș”, care vor decide apoi dacă pacienții vor fi internați în spital sau vor fi cazați în spații anexe spitalelor, pentru a putea fi monitorizați. Au fost deja transportați cu autocarele și microbuzele ISU.

Toți colegii lor de pe șantier vor fi testați. Muncitorii lucrau deja în România de un an.

Parteneri