Franța a decis carantinarea totală după ce numărul cazurilor a explodat, iar Germania impune carantina parțială

Franța a decis carantinarea totală a țării, după ce numărul de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus a explodat. Nu este singura țară din Europa care a introdus măsuri restrictive. Și Germania va fi carantinată, de această dată parțial. De când intră în vigoare noile măsur restrictive impuse de guvernanți?

Președintele Franței, Emanuel Macron, a declarat carantinarea totală a statului, timp de o lună. Această decizie a fost luată în contextul exploziei de noi cazuri cu noul coronavirus. Măsura va intra în vigoare începând de vineri, 30 octombrie, după cum a anunțat șeful statului într-un discurs către națiune, potrivit AFP.

Astfel, toți cetățenii Franței nu vor mai avea voie să iasă din case, cu excepția procurării de bunuri esențiale, deplasărilor la medic sau activităților în aer liber pentru menținerea condiției fizice. Vor fi introduse declarații pe proprie răspundere pentru ca francezii să poată ieși din locuințe.

Emanuel Macron a mai adăugat că dacă situația epidemiologică se va schimba în bine în următoarele două săptămâni, se va lua în considerare ridicarea unor restricții, însă, momentan, carantinarea Franței rămâne valabilă până la data de 1 decembrie.

De asemenea, salariații vor putea continua să meargă la serviciu, doar dacă angajatorii vor decide că sarcinile de lucru nu se pot desfășura și de acasă. Nici școlile nu vor rămâne deschise, făcând excepții foarte puține unități de învățământ.

Barurile, restaurantele și magazinele, de haine, de exemplu, se vor închide de vineri în toată Franța.

„Virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste estimări nu au anticipat-o. Ca toţi vecinii noştri, suntem depăşiţi de creşterea bruscă a răspândirii virusului. Suntem cu toţii în aceeaşi situaţie: depăşiţi de un al doilea val despre care ştim că va fi mai greu, mai letal decât primul”, a mai adăugat președintele Franței.

Și Germania intră în carantină parțială
Și Germania a luat decizia ca statul să fie carantinat, de această dată parțial. Cancelarul Angela Merkel a anunțat astăzi că barurile, restaurantele și evenimentele culturale și sportive în spații deschise vor fi închise, respectiv anulate, pentru a încerca oprirea creșterii de noi cazuri de infectare.

„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum. Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a declarat cancelarul de la Berlin.

Astfel, Germania va fi carantinată parțial toată luna noiembrie, restricțiile fiind aplicabine începând cu data de 2 noiembrie.

Printre noile restricții se numără și limitarea reuniunilor mai mari de 10 persoane din două familii diferite. Nici călătoriile dintr-o țară în alta nu vor mai fi permise, decât în scopuri esențiale, de exemplu, profesional sau medical.

Parteneri