În Africa de Sud cei infectați cu forme ușoare nu sunt internați: “Toată lumea respectă carantina, poartă mască și toată lumea crede în existența virusului”

Circa 24.000 de membri ai personalului medical din Africa de Sud au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul pandemiei în martie şi 181 au murit din această cauză, conform unei declarații făcute zilele trecute de către ministrul sud-african al Sănătăţii, Zweli Mkwize, conform Agerpres.

Radu Ispas, un medic român stabilit în Africa de Sud în anii ’90 și care lucrează ca anestezist la cel mai important spital din provincia Eastern Cape a declarat pentru Digi24.ro că în această țară toată lumea respectă carantina, poartă mască și nu există persoane care să nu creadă în existența COVID-19.

Principalele proteste și nemulțumiri vin însă din partea reprezentanților industriei alcoolului, grav afectate de decizia guvernului de a interzice vânzarea de băuturilor alcoolice, dar și a țigărilor din magazine.

Decizia de interzicere a alcoolului a avut însă un efect pozitiv în ceea ce privește combaterea coronavirusului în Africa de Sud: a eliberat paturile ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) din spitale.

„Aici, în Africa de Sud, alcoolul producea cam 40% din urgenţele medicale şi ocupa paturi ATI, necesare acum pentru pacienții COVID”, a spus medicul Radu Ispas. Explicația: pe lângă victimele accidentelor rutiere, „urgențele medicale provocate de alcool” mai înseamnă în Africa de Sud pacienți înjunghiați sau împușcați, în urma încăierărilor din zonele defavorizate sau cartierele extrem de sărace („township-uri”) de la marginea marilor metropole, precum Johannesburg, Pretoria sau Cape Town.

Parteneri