În plină pandemie, românii au fost inventat aparatul ce ucide coronavirusul din aer

Premieră în Timișoara! O echipă de cercetători testează un aparat ce ar putea fi o adevărată „gură de oxigen” pentru medici și bolnavii de COVID-19. Cum poate dispozitivul să ucidă noul coronavirus?

Este invenţia cercetătorilor de la Universitatea Politehnică din Timişoara. Cu costuri minime și o tehnologie simplă pentru utilizatori, prototipul poate să filtreze aerul expirat al pacienților aflaţi în stare gravă.

În acest fel, se reduce riscul de infectare al medicilor, dar şi al altor bolnavi. Autorii au mare încredere în dispozitivul creat.

„Discutăm cu o companie locală pentru o producție de masă a lui, bineînțeles că noi în laboratoratorul universității nu putem să producem pentru că nu suntem dimensionați pentru producție industrială și atunci, dacă este un interes și eu sunt convins că o să existe să facem producție de masă”, a spus Florin Drăgan, rector al Universității Politehnică Timişoara.

Invenția grupului de cercetători și a voluntarilor de la Politehnica este deja apreciată de specialiștii din secțiile de terapie intensivă.

„Se pretează foarte bine nevoilor noastre, este o soluție cu eficiență înaltă, respectiv sterilizarea cu ultraviolete a aerului expirat de pacienți care, deși este filtrat cu o serie de 3 filtre printre care și un filtru hepa, totuși randamentul declarat al acestor filtre este de până la 99%, deci nu atinge 100%”, a spus Ovidiu Bedreag, conf. dr. ATI.

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de Terapie Intensivă, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic.

Rezultatele preliminarii sunt, însă, promițătoare. După încheierea testelor, universitatea vrea să patenteze dispozitivului.

Parteneri