În România peste 800 de paturi sunt ocupate de pacienți care se află în stare critică

Nelu Tătaru a declarat că în acest moment sunt pregătite 1.200 de locuri pentru Terapie Intensivă, în România, peste 800 fiind deja ocupate, adăugând că până la finalul lunii speră să existe alte 200 de paturi. Ministrul a explicat că paturile de Terapie Intensivă, unde ajung cele mai grave cazuri Covid, se eliberează „doar prin vindecare sau prin deces”.

Nelu Tătaru a precizat că până la sfârșitul lunii, celor 1200 de paturi ATI existente în acest moment li se vor adăuga alte 200.
Ministrul a explicat că paturile de Terapie Intensivă, unde ajung cele mai grave cazuri Covid, se eliberează „doar prin vindecare sau prin deces”.

„În momentul în care impunem acele restricţii, noi trebuie să ne aşteptăm că e o frânare, că vom avea o creştere foarte mică de la o zi la alta, dar acea frânare o vedem în 14 – 28 de zile, în condiţiile în care se respectă aceste precauţii. Rămâne ca, după aia să ne aşezăm într-un platou, să putem scădea. Nerespectând aceste reguli, vom întinde foarte mult şi vom avea numărul de transmiteri crescute, cu focare multe şi cu numărul de cazuri noi crescut”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că până la sfârșitul lunii, celor 1200 de paturi ATI existente în acest moment li se vor adăuga alte 200.

„Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi, să putem merge strict pe suport Covid”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat în cât timp se vor ocupa locurile de la ATI, Tătaru a afirmat: „Depinde de numărul de cazuri de la o zi la alta şi de numărul de cazuri grave de la o zi la alta. Avem acel procent de, să spunem 3-5%, care merg în terapie intensivă. Noi trebuie să ştim că aceste paturi de Terapie Intensivă care se completează cu tot ce însemană patologie severă, critică, se eliberează prin vindecare sau prin deces. Cred că aceste lucruri pe care noi le socotim, medical vorbind, ar trebui să le înţeleagă şi cei din pre-spital, care ar trebui să respecte nişte reguli. Ei, de acolo, sunt cazurile grave şi dificile cu care corpul medical se luptă în acest moment”.

Parteneri