Instituție fantomă! Camera deputaților are în subordine o instituție despre care nu se știe că există, dar totuși primește milioane de lei de la stat

Situaţie revoltătoare la Camera Deputaţilor. Aleşii din conducerea Camerei au în subordine o instituţie despre care unii nu ştiu că există şi nu ştiu că o finanţează. Este vorba despre Institutul Român pentru Drepturile Omului. Sunt şi deputaţi care, culmea, au uitat că fac parte din conducerea care coordonează acest Institut şi nu ştiu, nici măcar, cine este director acolo. Deşi ar trebui să se ocupe şi de cercetare, institutul are zero proiecte în acest sens. Primeşte însă anual, milioane de lei, bani de la stat, dar nimeni nu verifică activitatea angajaţilor şi pentru ce sunt plătiţi. Urmăriţi un nou episod al proiectului Statul la Stat.

Chiar dacă au apărut alte instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor omului, Insitutul a continuat să funcţioneze, formal, fără ca cineva să mai fie interesat de activitatea acestuia.

Adrian Bulgaru, director executiv: Ori cu cine ai vorbi din zona asta a drepturilor omului, îţi spune că Institutul nu există. Eu pot să mă raportez la cei trei ani şi jumătate de când conduc eu Institutul. De principiu, iau ceea ce este bun şi încerc să construiesc mai mult, şi mai mult. Deci nu pot să răspund eu pentru ceea ce a fost Institut până în decembrie 2016.

Directorul are un salariu lunar de aproape 7.000 de lei, net. Acum, din cele 22 de posturi bugetate, sunt ocupate 14. Angajaţii îşi încasează lunar salariile deşi nimeni nu le verifică activitatea. Trimit doar nişte rapoarte anuale către conducerile celor două Camere ale Parlamentului pe care se aşează praful prin vreun sertar.

Ibram Iusein, preşedinte Comisia pentru Drepturile Omului Camera Deputaţilor: Dacă vrei, îl chemăm la noi şi stăm de vorbă împreună. Îl vedem şi noi cu ocazia asta pe cel de la Institut.
Reporter: Nu îl vedeţi prea des?
Ibram Iusein: Ba, l-am mai văzut când a candidat, pentru ce dracu nu mai ştiu.

„Ştiţi măcar cine este directorul acestui Institut?”. Deputat, membru al institutului: Nu!”
Fiind în subordinea Parlamentului, din conducerea Institutului fac parte mai mulţi senatori şi deputaţi. Izabella Agnes Ambrus de la UDMR este unul dintre ei. Atât de tare este preocupată de activitatea IRDO încât, a și uitat că este în conducerea acestei instituții.

Reporter: Dar dumneavoastră, legal, membrii Consiliului, aveţi vreo atribuţie, nu ştiu, să îi verificaţi cumva, sau nu ştiu, să îi întrebaţi de sănătate, vreodată?
Izabella Agnes Ambrus, deputat UDMR: Da, probabil da. În schimb eu mă aşteptam ca după ce suntem nominalizaţi să avem şi o întâlnire cu colegii ca să ne cunoaştem şi să vedem practic ce e de făcut acolo.
Reporter: Şi nu…
Izabella Agnes Ambrus, deputat UDMR: Nu, nu…
Reporter: Ştiţi măcar cine este directorul acestui Institut?
Izabella Agnes Ambrus, deputat UDMR: Nu.
Reporter: Doamnă este uimitor, credeţi-mă…
Izabella Agnes Ambrus, deputat UDMR: Da, eu am şi zis că nu mai e cazul sau nu mai sunt acolo pe listă, dar dacă spuneţi că e, da
Reporter: Da, este scoasă de pe siteul lor.

Parteneri