Johnson & Johnson a anunțat, luni, că a întrerupt temporar testarea pentru vaccinul împotriva COVID-19

Johnson & Johnson a anunțat, luni, că a întrerupt temporar testarea pentru vaccinul împotriva COVID-19, după ce unul dintre participanți la studiu a dezvoltat o boală inexplicabilă.

Un voluntar care participa la studiu a dezvoltat o boală inexplicabilă.Johnson & Johnson spune că boala persoanei respective este evaluată şi de o comisie independentă.
Boala participantului este evaluată de un consiliu independent de monitorizare a datelor și siguranței, precum și de medicii companiei, anunță un comunicat citat de Reuters.

J&J a precizat că astfel de opriri sunt normale în cadrul unor teste de anvergură, care pot include zeci de mii de oameni, adăugând că o „pauză de studiu” în administrarea dozelor de vaccin candidat diferă de o oprire cerută de autoritățile sanitare.

Decizia J & J urmează uneia similare a companiei AstraZeneca Plc.

În septembrie, AstraZeneca a întrerupt studiile în stadiu asupra vaccinului său experimental împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, din cauza unei boli inexplicabile la un participant din Marea Britanie.

În timp ce studiile din Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și India au fost reluate, în SUA procesul este încă în așteptarea unei decizii a autorităților.

Dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, a declarat prin e-mail că „toată lumea este în alertă din cauza a ceea ce s-a întâmplat cu AstraZeneca”, adăugând că strângerea de informații ar putea dura o săptămână.

Luna trecută, J&J a declarat că vaccinul său experimental a produs un răspuns imun puternic împotriva noului coronavirus într-un studiu clinic, în urma căruia compania a lansat un studiu final de 60.000 de persoane, ale cărui rezultate sunt așteptate de sfârșitul acestui an sau începutul anului 2021.

Johnson & Johnson a refuzat să ofere detalii despre boala dezvoltată de pacient.

Parteneri