Jurnalul secret al lui Arsenie Boca, descoperit! Ce conţine

Arsenie Boca a ținut un jurnal secret pe vremea când era călugăr la mănăstirile Brâncoveanu şi Prislop. Acesta însemnase în respectivul jurnal 137 de predici și învățături care au fost ținute secrete, nefiind publicate în timpul vieții sale.

Ce conține jurnalul secret scris de Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a redactat respectivul jurnal între anii 1946–1950. Carnetul cu însemnări cuprinde aproape 270 de pagini de învăţături şi texte religioase și a fost păstrat în așezământul de la Sinaia, scrie Impact.

Multe dintre 137 de predici și învățături scrise de Arsenia Boca la sfârșitul anilor 1940, pe vreme când se afla la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop sunt cuprinse şi în predicile sale de la Mănăstirea Prislop. Însă, călugărul nu a mai apucat să publice manuscrisul vreodată.

Una dintre aceste predici scrise de Arsenie Boca în jurnal, spune: „Când viaţa aceasta e încurajată de statornicia bogăţiei, de negrija întâmplărilor, omul se strică, iar o viaţă stricată de patimi strică şi mintea, care, odată stricată, nu mai deosebeşte adevărul de minciună sau binele de rău, ci le zice tocmai întors: răului bine şi minciunii adevăr”, (30.I.949, Prislop).

Ce conține jurnalul secret scris de Arsenie Boca

După moartea părintelui, textele scrise de acesta și păstrate într-un manuscris în Aşezământul Monahal de la Sinaia, au văzut lumina tiparului în anul 2006 sub mai multe forme.

„Toate cele 137 de cuvinte duhovniceşti, de dimensiuni şi extensiuni diferite, s-au născut în liniştea chiliei Părintelui Arsenie de la stăreţia veche a sfintei mănăstiri de la Sâmbăta de Sus cu vedere spre munţii Făgăraşului şi în taina chiliei Părintelui Arsenie de la sfânta mănăstire Prislop, cu deschidere înspre dealurile Prislopului şi au fost scrise „cu timp şi iară timp” între 25 noiembrie 1946 şi 27 martie 1950”, afirmau editorii volumului Cuvinte Vii, care cuprinde textele scrise de Arsenie Boca

Arsenie Boca s-a năcut pe 29 septembrie 1910 în Vața de Sus, Hunedoara și a murit pe 28 noiembrie 1989 în Sinaia. Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Parteneri