Klaus Iohannis a făcut primele declarații cu privire la inundațiile din toată țara: “Digurile nu mai sunt suficiente”

Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe tema inundațiilor care au devastat mai mult de jumătate de țară. Iohannis a afirmat că inundațiile sunt consecința „amplificării schimbărilor climatice” dar și a „ignorării” pericolului.

Klaus Iohannis a subliniat importanța conservării pădurilor în prevenirea inundațiilor din zonele locuite.Președintele a afirmat că o parte din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar va merge la astfel de proiecte.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, și o altă situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.​

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun eforturi pentru a-i proteja pe oameni.

Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate.

Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră.

E imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de asemenea amploare.Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea pădurilor și campanii de împădurire sunt soluții la îndemână cu efecte benefice pentru protecția malurilor cursurilor de apă.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană.

Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave.

Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente.

În același timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, fac un apel către cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate!

Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, ca urmare a acestor inundații.

Parteneri