Klaus Iohannis, mesaj la final de stare de urgenţă: Din 15 mai nu e nevoie de declarație în interiorul localității, dar masca e obligatorie. “Nu e cazul să ne relaxăm prea mult!”

Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a anunțat, marți, măsurile generale ce vor fi luate și trebuie respectate odată cu data de 15 mai, după ieșirea din starea de urgență și intrarea în cea de alertă. Șeful statului a avertizat că nu este momentul să ne relaxăm foarte mult, pentru că nu este clar dacă am depășit vârful crizei covid. De asemena, Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să acționeze rapid și ,,cu celeritate” pentru adoptarea legii care reglementează starea de alertă.

Iată principalele declaraţii susţinute de preşedintele Klaus Iohannis:

„Din păcate, epidemia este încă între noi. Nu e momentul să ne relaxam prea mult. Ne apropriem foarte rapid de 1.000 de victime. Avem in fiecare zi sute de cazuri noi.”

„Se apropie data administrativă de 15 mai. Foarte mulţi români se întreabă ce se schimbă dupa 15 mai, ce nu se schimbă. În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai:

– Devine obligatoriu portul măştii atunci cand ne găsim în spaţii interioare.

– E obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 m.

– Igiena mâinilor devine obligatorie şi e extrem de importantă.

– Ce se redeschide? Nu e cazul sa ne relaxăm, dar anumite activităţi trebuie relansate. Se redeschide parţial comerţul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior. Se redeschid saloanele de ingrijire personală, muzeele. Recomandăm autorităţilor ca din 15 mai să redeschidă parcurile.

– La ce se renunţă? Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii. Putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie. Totuşi, nu trebuie să exagerăm.Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa.

– Rămâne obligatoriu: Interzicerea deplasării în afara localităţilor cu anumite excepţii.

Vreau să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu Covid. Medicii, personalul medical. Astăzi. în mod special, felicitări asistenţilor medicali pentru că este ziua lor internaţională.

A rămas o categorie, sportivii. Avem 2 situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale. Competiţiile sportive nu vor începe în această primă etapă. Pentru sportivii amatori e posibil să îşi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, doar în aer liber.

În final, mă dresez parlamentarilor, Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează restricţiile. E nevoie urgentă de această lege şi solicit parlamentarilor să decidă cu maximă celeritate.”

Anterior, șeful statului a avut o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

Parteneri