La această oră, în 11 de judeţe din România – zonele înalte – este cod galben de ninsori şi viscol

La această oră, în 11 de judeţe din România – zonele înalte – este cod galben de ninsori şi viscol. La Rânca, în Gorj, ninge de ore bune şi s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Ninge la munte, este cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe. La Rânca, s-a depus strat important de zăpadă

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori și vânt puternic, valabilă în 11 județe din țară, până sâmbătă la ora 14.00.
În cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și Meridionali va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.
Drumarii intervine, la această oră, cu şase utilaje de deszăpezire în staţiunea Rânca, judeţul Gorj.

Aici, ninge ca în poveşti de câteva ore bune, iar stratul de zăpadă a atins 8 centimetri.”Se acționează permanent cu lama și material antiderapant”, spun cei de la Secția de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

Strat de zăpadă în Munţii Rodnei

Stratul de zăpadă depus în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în Munţii Rodnei, depăşeşte 7 centimetri, iar temperatura este sub 0 grade.

Zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 centimetru se găsește depusă şi pe carosabilul DN 18 în Pasul Gutâi, între km 20 și km 35.

S-a acționat cu două utilaje și s-au împrăștiat 22 tone de material antiderapant.

De asemenea, în Pasul Prislop se găsește depus pe carosabil un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 1 centimetru.

Stratul de zăpadă proaspăt depus măsoară până la 7 centimetri la stația meteo Iezer.

Cel mai rece a fost noaptea trecută la Ocna Șugatag -1 grad Celsius și 0 grade la Târgu Lăpuș și Ocna Șugatag.

Alertă de ninsori şi viscol la munte, până sâmbătă la prânz
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsori și viscol în zona de munte din 11 județe. Alerta este valabilă până sâmbătă la prânz.

Potrivit ANM, sunt vizate județele Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș și Dâmbovița. În aceste zone se vor semnala ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului în zona montană.

În cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și Meridionali va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent. Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă și în prima parte a zilei de sâmbătă în sudul și sud-vestul Transilvaniei, precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă.

Avertizarea este valabilă până sâmbătă la ora 14.00.

Informare meteo de vreme severă în toată țara

În restul zonelor din țară, ANM a emis o informare meteorologică, valabilă până sâmbătă la ora 14.00. Vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, iar mai ales în centru, sud-vest și în zona de munte cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15-20 l/mp.

La munte treptat vor predomina ninsorile.

Precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se vor semnala și în Translvania și local în zonele de deal din Moldova, Muntenia și Oltenia.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele estice, sud-estice și vestice în general, cu viteze de 40-50 km/h, iar în zona montană înaltă rafelele vor depăși 60-70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

– Articol realizat cu ajutorul informații şi imagini obţinute de reporterul Observator Diana Speretoiu –

Parteneri