Lecția italiană – un avertisment pentru Europa!

Cât va dura până o să înțelegem gravitatea situației?

În mod obișnuit, un aperitiv în Piața San Marco din Veneția ar costa o mică avere. Nu însă și  pe 3 martie, când proprietarii unui bar  au oferit câte o băutură gratis la fiecare pahar cumpărat, în speranța că vor atrage cât mai mulți clienți, pe fondul izbucnirii epidemiei de coronavirus în Italia. La Roma, restaurantele ofereau, în glumă, “carbonaravirus”, în timp ce turiștii se plimbau relaxați pe străzi, fără să ia în calcul amânarea vacanței. Și nici nu e de mirare, având în vedere că liderii italieni tranmiteau încă mesaje confuze. “Nu trebuie să ne schimbăm obiceiurile” – declara  Nicola Zingaretti, liderul  Partidului Democrat, deși apăruseră deja primele decese în urma infectării cu COVID-19.  „Economia noastră este mai puternică decât frica: hai să mergem la un aperitiv, la o cafea sau să mâncăm o pizza.” Câteva zile mai târziu, primarul din Milano punea pe rețelele de socializare un videoclip care conținea imagini cu oameni îmbrățișați, mâncând în restaurante, sau plimbându-se prin parcuri.

Abia când numărul deceselor a ajuns la 233, iar numărul de îmbolnăviți la 5.883,  autoritățile au început să ia lucrurile mai în serios.

Nu, însă, și oamenii de rând, care au continuat să ignore avertismentele, pe care le tratau cu mult umor. Când s-a decis închiderea tuturor restaurantelor și magazinelor, în afara celor esențiale, iar discurusl politicienilor s-a schimbat, italienii au început încet, încet, să conștientizeze pericolul, iar cei mai mulți s-au conformat măsurilor impuse. Spunem cei mai mulți, pentru că în Italia poliția s-a confruntat în ultimele săptămâni cu zeci de mii de cetățeni fugiți din carantină, sau cu oameni care ieșiseră netulburați să facă plimbări și jogging în parcuri , ceea ce a dus și la închiderea acestor locuri de agrement. După o altă creștere accentuată a numărului de decese la 4.825, premierul Giuseppe Conte a rostit un discurs dramatic, în timp ce anunța că toate întreprinderile, în afară de cele care furnizează  bunuri și produse esențiale, trebuie să se închidă.  „Este cea mai dificilă criză din perioada noastră postbelică”, a spus el.

Acum, când deja este prea târziu, când țara lor este aproape de colaps, italienii au regrete și ar vrea să dea timpul înapoi.

Experiența Italiei, care în prezent este aproape de colaps, ar fi trebuit, probabil, să servească drept exemplu pentru liderii celorlalte țări europene.  Din păcate, nu a fost chiar așa, iar luarea unor măsuri stricte a fost mereu amânată, astfel că acum am ajuns să vedem o hartă a Europei înroșită de tot mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar numărul deceselor crește de la o zi la alta. Națiuni extrem de puternice, precum Spania, Franța, sau Germania, trec prin momente dramatice.

Nu este prea târziu, însă, ca măcar noi să învățăm ceva din lecția italiană. Oameni buni, stați acasă!

Parteneri