Măsurile incluse în decretul pentru prelungirea stării de urgenţă. Decizie legată de şcoli şi medicamente

  • Klaus Iohannis a anunţat măsurile incluse în decretul privind prelungirea stării de urgenţă
  • Şcolile rămân închise, iar activitatea de judecată continuă doar în caz de urgenţă
  • Preţurile la medicamente şi servicii de utilitate publică vor fi plafonate

”Pe perioada acestei stări excepţionale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcţionarea neîntreruptă a administraţiei publice, a justiţiei şi a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esenţiale pentru populaţie, stat şi operatorii economici”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, în anunţul prelungirii stării de urgenţă, potrivit Mediafax.

Preşedintele a anunţat că şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ. Activităţile se vor desfăşura online.

O altă măsură se referă la plafonarea preţurilor la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanţi.

”Am adăugat în decret, însă, o menţiune specială pentru situaţia în care se va constata o scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pe pieţele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în preţul plătit de consumator”, a mai precizat preşedintele.

Klaus Iohannis te asigură că Guvernul va asigura securitatea alimentară a cetăţenilor prin continuarea aprovizionării, producţiei, procesării, transportului şi furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.

În domeniul justiţiei, activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgenţă deosebită.

În domeniul transporturilor şi infrastructurii, Guvernul stabileşte condiţiile pentru asigurarea serviciilor de transport, de călători şi de marfă.

„Furnizorii de servicii de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura integritatea reţelelor de comunicaţii electronice şi de a evita posibilele situaţii de întrerupere a traficului în reţelele publice de comunicaţii electronice”, a mai spus preşedintele.

Starea de urgenţă a fost prelungită cu 30 de zile.

Parteneri