Medicament minune împotriva coronavirusului. Peste 90% dintre pacienţi s-au vindecat

Didier RAOULT | Foto: Poupart Julien/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • Peste 91% din pacienţii trataţi cu hidroxiclorochină şi azitromicină de profesorul Didier Raoult s-au vindecat.
  • Succes deplin pentru cel mai mare studiu cu hidroxiclorochină de până acum.
  • Emmanuel Macron a făcut primul un pas către profesorul Raoult, contestat de o parte a comunităţii ştiinţifice din Franţa.

Profesorul Didier Raoult i-a dezvăluit, în premieră, preşedintelui Emmanuel Macron rezultatele celui mai amplu studiu pentru tratamentul Covid-19 de până acum. Potrivit publicaţiei franceze Les Echos, Emmanuel Macron a decis să meragă el însuşi la Marsilia, unde a stat trei ore de vorbă cu profesorul, după ce a fost dezamăgit de perspectivele concrete de tratament disponibile rapid contra virusului. Profesorul a transmis că a reuşit să vindece 91,7% din 1061 de pacienţi cu hidroxiclorochină şi azitromicină în zece zile, scrie Mediafax.

Vârsta medie a celor trataţi cu hidroxiclorochină şi azitromicină a fost de 43,8 ani, iar 46,3% au fost bărbaţi. Între 3 martie şi 9 aprilie au fost prelevate 59.655 de eşantioane de la 38.617 pacienţi testaţi pentru Covid-19. Dintre cei 3165 de pacienţi testaţi pozitiv, 1061 au răspuns criteriilor de introducerea în studiu stabilite de echipa profesorului Raoult.

Vindecarea virologică a fost obţinută la 973 de pacienţi în 10 zile. O încărcătură virală a finalul tratamentului a fost observată la 47 de pacienţi (4,4%), iar aceasta a fost asociată cu o încărcătură virală mai crescută în momentul diagnosticării, dar s-a negativat în ziua a zecea şi, cu o singură excepţie, a dispărut în ziua a cincisprezecea.

S-au obţinut rezultate proaste la 46 de pacienţi (4,3%). Zece oameni au fost transferaţi la terapie intensivă, cinci bplnavi cu vârste cuprinse între 74 şi 95 de ani au decedat de atunci (0.47%), iar 31 au avut nevoie de zece zile de spitalizare în plus, Dintre aceştia, 25 sunt deja vindecaţi, iar 16 rămân spitalizaţi.

“Combinaţia hidroxiclorochină-azitromicină, atunci când este demarată imediat după diagnosticare, este un tratament sigur şi eficient pentru Covid-19, cu o rată a mortalităţii de 0,5% la pacienţii în vârstă. El evită agravarea şi elimină continuarea contagiunii virusului în cea mai mare parte a cazurilor”, este concluzia studiului.

Precendentul studiu al prefesorului Raoult era făcut pe 24 de pacienţi. Rămâne de văzut care va fi reacţşia autorităţilor franceze în faţa noilor rezultate. Absenţa unui grup de control, esenţial pentru a demonstra eficacitatea unui tratament, va fi din nou subliniată de detractorii cercetătorului.

Noile rezultate vor fi analizate de către Consiliul Ştiinţific pe care profesorul Didier Raoul a hotărât să îl părăsească şi de către ministrul francez al Sănătăţii. Emmanuel Macron va continua, şi vineri şi în weekend să consulte un mare număr de actori publici şi privaţi francezi, europeni şi internaţionali, iar luni seară va susţine un discurs televizat.

Hidroxiclorochina este contestată în special pentru efectele adverse.

Parteneri