Mit sau adevăr? Ce se întâmplă dacă rupi un neg sau o aluniţă, poţi face cancer?

Dacă ai un neg sau o aluniţă care nu te deranjează şi nu îşi schimbă forma, dimensiunea sau culoarea în timp, cel mai bine este să le laşi în pace şi să nu le „zgândări”, pentru că există riscul să te confrunţi ulterior cu alte probleme, mult mai grave. Există numeroase remedii promovate ca fiind eficiente împotriva negilor sau aluniţelor, dar adevărul este că acestea nu sunt dovedite ştiinţific, iar în unele cazuri se pot dovedi chiar periculoase. Cel mai bine este să mergi la medicul dermatolog pentru o părere avizată!

Arderea aluniţei cu oţet, aplicarea de iod sau chiar ruperea ori tăierea acesteia cu o lamă sunt metode primitive şi deloc indicate!

Metodele de îndepărtare a negilor sau aluniţelor pot părea uşor de pus în practică şi ieftine, aşa că ai putea fi tentat să le încerci pentru a evita vizita la medicul dermatolog, dar ţine cont că aceste „tratamente homemade” pot cauza probleme majore, potrivit csid.ro.

Mai multe studii au arătat că diverse creme pentru îndepărtarea aluniţelor sau negilor disponibile în farmacii pot cauza cicatrici cheloide.

Mai mult, tăierea aluniţelor poate creşte riscul de infecţie, mai ales dacă instrumentul utilizat nu este sterilizat corespunzător, şi te poate lăsa cu o cicatrice foarte urâtă.

Un alt pericol al ruperii sau tăierii negilor ori aluniţelor este faptul că nu ai de unde să ştii dacă acestea sunt sau nu cancerigene.

O aluniţă cu aspect neobişnuit poate fi semnul melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele.

Dacă tai o aluniţă cancerigenă, există pericolul ca „resturile” de celule tumorale să se răspândească în corp.

Mergi la medic dacă vrei neapărat să scapi de un neg sau o aluniţă. Acesta va efectua intervenţia în condiţii depline de siguranţă şi igienă, iar cicatricile vor fi foarte mici, aproape insesizabile.

În plus, ţesutul excizat este ulterior trimis la un laborator pentru testarea la microscop, care va stabili dacă este sau nu cancerigen.

Parteneri