Monica Anisie, anunţuri importante: când vor avea loc Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul şi când se reiau cursurile la clasele a 8-a şi a 12-a

Foto: Digi24

Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a transmis, luni, că profesorii vor încheia mediile cu două note şi nu vor mai da teze pentru elevii care nu sunt în ani terminali. Materia pierdută se va reface anul viitor.

„Cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate. Continuă învăţarea asistată de tehnologie. Până pe 12 iunie se vor încheia cursurile anului scolar. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ vor oferi sprijin. (…)Se recuperează materia neparcursă în această perioadă. Menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note. Nu se vor mai susţine teze”, a spus ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.

Pentru situaţiile excepţionale, ministrul Monica Anisie a spus că Ministerul va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare.

În ceea ce priveşte reluarea activităţilor pentru elevii din clasele a opta, a VIII-a şi a XII-a, ministrul a spus că ei pot reveni în şcoli în data de 2 iunie doar pentru două săptămâni.

„Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională doar cu aprobarea părinţilor. În această situaţie, pregătirea elevilor se va realiza în sistem online”, a afirmat ministrul.

Referitor la examenele naţionale, Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, acestea se vor sustine în conformitate cu noua programă transmisă de Ministerul Educaţiei.

„Practic, Evaluarea Naţională se va susţine începând cu data de 15 iunie. Iar examenul de Bacalaureat, noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe. Calendarul va fi comunicat ulterior”, a mai spus Anisie.

Declaraţiile ministrului Educaţiei, Monica Anisie:

Astăzi la ora 14, preşedintele României a anunţat măsurile pentru sistemul de învăţământ. Priorităţile sunt de a asigura cadrului necesar pentru încheierea situaţiei scolare dar si susţinerea examenelor în condiţii de siguranţă. Dragi elevi, profesori şi părinţi, voi veni cu informaţii suplimentare. Ţin să menţionez că am luat în calcul şi masurile pe care state precum Italia, Portgualia, Malta sau Ungaria le-au adoptat în contextul pandemiei de covid 19.

Cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate. Continuă învăţarea asistată de tehnologie. Până pe 12 iunie se vor încheia cursurile anului scoalar. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie unităţile de învăţământ vor oferi sprijin acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru. Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodololice pentru fiecare disciplină.

Se recuperează materia neparcursa în această perioada. Menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note. Însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţii excepţionale, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare. Va asigur că vom încheia cu bine anul şcolar.

Fiecare instituţie de învăţământ superior va stabili modalitatea şi dată susţinerii acestor examene. În ceea ce priveşte reluarea actiivitatilor, elevii din clasele a 8-a a, a 12-a, anii de final de cilcu pot reveni în unităţile de învăţământ pe dată de 2 iunie doar pentru 2 săptămâni. Se vor realiza în această perioada numai actvitati de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională. Pregătirea elevilor se va realiza în sistem online.

Referitor la examenele naţionale, Bacalaureatul şi Evaluarea naţională se vor susţine în funcţie cu nouă programa. Practic, Evaluarea Naţională se va susţine începând cu dată de 15 iunie.

Iar Bacalaureatul va începe cu probele scrie în dată de 22 iunie şi va continuă cu probele pentru competenţe. Calendarul va fi comunicat ulteiror.

În ceea ce priveşte examenele de titu această se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă. Ministerul va comunica modalitatea de susţinere dar şi calendarele. Pentru că există o preocupare constanţa vreau să clarific următoarele aspecte. Va asigur că se vor lua toate măsurile de siguranţă în aşa fel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire. Ministerul Educaţiei va elabora un ordin comun prin care vom stabili toate masuile de siguranţă privind reluarea activităţilor.

În sălile de clasa vor fi maximum 10 elevi. În plus, Inspectoratele şcolare va pun la dispoziţie un tel verde pentru orice întrebare sau nelămurire.

Vreau să subliniez că toate măsurile luate de Ministerul Educaţiei respectă recomandările medicilor specialişti. Prin urmare, obiectivele Ministerului Educaţiei pentru această perioada sunt următoarele: încheierea cu bine a situaţiei şcolare, iar examenele pentru elevi, studenţi şi profesori să se desfăşoare în siguranţă şi în conformitate cu legea.

Dragi elevi, profesori şi părinţi, ştiu şi înţeleg că e o perioada extrem de dificilă. Apreciez toate eforturile dumneavoastră. Va mulţumesc că aţi continuat învăţarea de acasă. Educaţia continuă în orice condiţii.

Parteneri