Numărul infracțiunilor comise de către minori este tot mai mare, iar în centrele de reeducare nu mai sunt locuri

Numarul crimelor comise de minori anul trecut s-a dublat fata de anii trecuti, in timp ce numarul de violuri, furturi si talharii comise de persoane care nu au implinit inca 18 ani a scazut.

Daca numarul crimelor cu autori minori s-a dublat anul trecut, violurile, talhariile si furturile comise de acestia au scazut.

Raspunderea penala a minorilor este legiferata de noul Cod penal, intrat in vigoare in 1 februarie 2014. Astfel, minorii care nu au amplinit varsta de 14 ani nu raspund penal, in timp ce copiii care au varsta intre 14 si 16 ani raspund penal numai daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant. Minorii care au implinit varsta de 16 ani raspund penal, conform legii.

Potrivit legislatiei in vigoare, fata de minorul care la data savarsirii infractiunii avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate.

Totusi, daca minorul a mai savarsit o infractiune pentru care i s-a aplicat o masura educativa, care a fost executata sau a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat, atunci in cazul acestuia instanta poate stabili o masura educativa privativa de libertate.

In plus, o masura educativa privativa de libertate poate fi impusa si atunci cand pedeapsa stabilita de lege pentru infractiunea savarsita de minor este inchisoarea de peste sapte ani sau dententia pe viata.

Parteneri