O echipă de cercetători a confirmat că virusul poate supraviețui la nesfârșit în alimentele congelate

O echipă de biologi din Singapore a confirmat, în practică, că recentele focare inexplicabile de infecţie cu noul coronavirus din China, Vietnam și alte țări din regiunea Asia-Pacific, ar fi putut fi într-adevăr cauzate de alimente congelate contaminate, scrie express.co.uk.

Rezultatele experimentelor lor au fost publicate de biblioteca științifică electronică bioRxiv.

Particulele supraviețuitoare

„Experimentele au demonstrat că particule ale noului coronavirus (SARS-CoV-2) pot supraviețui la temperaturi și perioade asociate de obicei cu transportul și depozitarea alimentelor congelate și proaspete.

Particule al virusului pe care noi le-am adăugat în carnea de porc, pui și somon se menţineau viabile timp de trei săptămâni” – scriu cercetătorii, citați de express.co.uk.

Și in vitro

De asemenea, experimentele cu particule de coronavirus „in vitro” au arătat că la temperaturi apropiate de zero, acestea pot supravieţui aproape la nesfârșit.

Mai mult, acest lucru este tipic atât pentru mediul acvatic, cât și pentru o varietate de suprafețe organice și anorganice. Din această cauză, oamenii de știință se tem că SARS-CoV-2 se poate răspândi şi prin canalizare și rezervoare de apă naturale.

”Recentele creșteri ale numărului de cazuri din Vietnam, Noua Zeelandă și părți din China, unde nu au mai fost cazuri de luni bune și-ar putea găsi astfel explicația.

Importurile de alimente contaminate

Importarea alimentelor contaminate și a mijloacelor de împachetare a alimentelor sunt o sursă pentru astfel de focare”, sunt de părere cercetătorii.

Ei subliniază cu această ocazie cât de important este pentru procesatorii de hrană să respecte cu strictețe regulile de siguranță alimentară impuse de noul coronavirus.

Parteneri