OMS, avertizează: Mai multe țări au reinstituit starea de urgență

OMS avertizeaza ca evolutia pandemiei de COVID-19 este ingrijoratoare, chiar daca situatia nu este aceeasi din perioada martie-aprilie. Guvernele tarilor europene raspund fiecare in felul sau la al doilea val de coronavirus. Aici vom rezuma principalele masuri implementate in cateva tari continentale.

Austria

Austria a reintrodus purtarea obligatorie de masca in magazine si mijloacele de transport in comun, a impus o ora de inchidere pentru baruri si restaurante si a limitat intalnirile in locuri publice la 10 persoane. Un „mini blocaj” a fost impus regiunii Kuchl din landul Land Salzburg, unde evenimentele publice sunt in prezent complet interzise si restaurantele trebuie sa inchida la ora 17:00.

Belgia

Magazinele trebuie sa inchida la 22:00, cafenelele 23:00, restaurantele 1:00. Maximum 10 persoane la o masa intr-un restaurant, patru persoane la o masa in cafenele. Nu mai mult de patru persoane (cu exceptia celor sub 12 ani si a celor care traiesc sub acelasi acoperis) se pot aduna impreuna, fie acasa, fie in spatii publice. Fiecare persoana ar trebui sa limiteze contactul cu alte persoane la 15 minute la maximum. Pentru evenimente publice, nu mai mult de 200 de persoane in interior si 400 in exterior. Fara festivaluri, fara discoteci.

Croatia

Mastile sunt obligatorii in transportul public, in magazine si la evenimente publice. Barurile si cluburile trebuie sa se inchida pana la miezul noptii, in timp ce restaurantele pot servi clientii doar afara. Organizatorii de evenimente si adunari de peste 50 de persoane sunt acum obligati sa obtina un permis de la autoritati cu cinci zile inainte. Scolile au putut alege daca sa ramana deschise sau sa predea de la distanta.

Republica Ceha

Tara are cel mai grav record de infectii din Europa. Mastile sunt obligatorii in spatiile publice interioare, inclusiv in transportul public, precum si la statiile de tramvai si autobuz, platforme si sali de asteptare in aer liber. Pub-urile si restaurantele sunt inchise incepand cu 14 octombrie si sunt limitate la vanzarea la domiciliu de la ferestre de distributie si numai pana la ora 20:00. Adunarile a mai mult de sase persoane in afara sau in interior sunt interzise. Toate scolile cu exceptia gradinitelor au trecut la invatamantul online.

Danemarca

Noi restrictii au fost impuse la 19 septembrie si prelungite pana la 31 octombrie. Mastile sunt obligatorii in mijloacele de transport in comun si atunci cand stati in cafenele si restaurante. Barurile si restaurantele trebuie sa se inchida pana la ora 22:00, iar adunarile publice sunt limitate la 50. In aprilie, Danemarca a devenit una dintre primele tari occidentale care au redeschis scolile , cu predare desfasurata in „micro-grupuri” de cel mult 12 persoane si ore de inceput esalonate.

Finlanda

Finlanda a lansat noi restrictii luna aceasta. Sunt obligatorii mastile in transportul public, in aeroporturi si in parlament si sunt recomandate angajatilor din magazine. In cele sase regiuni cele mai afectate din tara,restaurantele trebuie sa functioneze la jumatate de capacitate si sa se inchida la ora 23:00. In zonele mai putin afectate, alcoolul poate fi servit pana la miezul noptii, iar locurile trebuie sa se inchida la 1 dimineata, fara restrictii cu privire la numarul de clienti. Maximul pentru intrunirile publice in interior si in aer liber a fost redus de la 500 de persoane la 50 . Scolile sunt deschise in mod normal, fara masti, dar cu lectii online atunci cand este detectat un focar.

Franta

Mastile sunt obligatorii in aer liber si in magazine, restaurante si spatii publice interioare din toate zonele in care virusul se raspandeste rapid. Administraţia de la Paris a anunţat, miercuri, reinstituirea stării de urgenţă sanitară pe teritoriul Franţei începând din 17 octombrie, dar ar putea fi prelungita pana la 1 decembrie. Barurile sunt deja inchise in zone de „alerta maxima”, in timp ce restaurantele vor ramane deschise, dar numai pana la ora 21:00. Clientii trebuie sa lase datele de contact si nu pot sta mai mult de sase persoane la o masa. Evenimentele a peste 1.000 de persoane sunt interzise in zonele cu risc ridicat, precum si intrunirile de peste 10 persoane in locuri publice, parcuri si gradini. La evenimentele private de acasa sunt sfatuiti maximum sase persoane. Salile de curs universitare, cantinele si salile de clasa trebuie sa functioneze la o capacitate de 50%; munca la domiciliu acolo unde este posibil.

Parteneri