Parada de 1 Decembrie va fi anulată pentru prima dată în 30 de ani

Pentru că mai este foarte puțin până pe data de 1 Decembrie, atunci când sărbătorim de obicei printr-o paradă militară Ziua Națională a României, veștile nu sunt acum deloc bune. Din cauza noului COVID-19, totul ar putea fi anulat.De mai bine de trei decenii, românii sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională, motiv pentru care în Capitală se adună militari din întreaga țară, pentru o paradă ce trece pe sub Arcul de Triumf. Însă, acest lucru ar putea să nu fie posibil și anul acesta. Din cauza pandemiei de coronavirus, autoritățile susțin că se ia în calcul, spre nemulțumirea multora, anularea acestui mare eveniment al țării.

Astfel, cei 2.000 de militari ai țării, care participau în mod normal la parada de 1 Decembrie, așteaptă acum decizia autorităților, luată în fucție de evoluția pandemiei de coronavirus, căci toți ar urma să fie cazaţi în cămine ale Ministerului Apărării. Fapt care le pune viața în pericol, pentru că orice infectare cu virusul ucigaș din China ar putea trage pe dreapta întreg blocul de paradă, crescând astfel și numărul persoanelor infectate.

În aceste condiții, pentru că nimic nu este sigur nici măcar de la o zi la alta, în contextul pandemiei, există riscul ca cea mai mare paradă militară din România să fie anulată complet. Eveniment ce ar avea loc prima dată după mai bine de trei decenii în care bucureștenii și nu numai au privit cu interes spre Arcul de Triumf.

”Este foarte probabil ca, în contextul pandemic actual, să avem mai multe infectări. Poate ar fi mai bine să sărbătorim parada într-un alt mod”, susține Daniel Anghel, consilier al ministrului Apărării, scrie observatornews.ro.

Există însă și varianta unei ceremonii altfel, cu un număr mai mic de militari, dar și de privitori sau chiar deloc. Însă, dacă se va organiza, accesul românilor va fi permis în jurul Arcului de Triumf şi pe Bulevardul Kiseleff, doar cu măsuri speciale de protecţie sanitară.

Parteneri