Premierul Ludovic Orban a explicat de ce România nu face, la ora actuală, 50.000 de teste de COVID-19 pe zi

Premierul Ludovic Orban a explicat de ce România nu face, la ora actuală, 50.000 de teste de COVID-19 pe zi, atât cât este capacitatea laboratoarelor de pe teritoriul țării.În dese rânduri, guvernanții, dar și președintele Klaus Iohannis, au anunțat că România și-a crescut constant capacitatea de testare, iar acum se pot face, teoretic, 50.000 de examinări.Practic, statul nu face zilnic nici măcar 25.000-30.000 de teste, dat fiind faptul că, zilnic, foarte multe teste, peste 12.000-13.000, sunt cele la cerere, făcute în privat de populație.

Ludovic Orban a oferit, joi, răspunsul la întrebarea multora din această perioadă: ”De ce România nu face mai multe teste, nici măcar cele 50.000 pentru care are capacitate”?

În condițiile în care țara noastră nu a efectuat niciodată mai mult de 37.700 de teste, premierul a afirmat că România dispune de o capacitate de testare de 50.000 de teste zilnic.Orban spune că nu se ajunge la capacitatea maximă, și nici măcar aproape de aceasta, pentru că ”nu există cerere” din partea populației.

Noi am crescut constant capacitatea de testare, am ajuns la o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi. Dar nu se fac atâtea pentru că nu există cerere!

E adevărat, mai avem şi limite de recoltare. Recoltarea exudatului nazo-faringian se face fie de către DSP, fie de către serviciile de ambulanţă, SMURD. Dar şi aici am acţionat permanent”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Ludovic Orban consideră că în România situația nu este una la fel de gravă precum în alte state din Europa, unde se anunță zilnic mult mai multe infectări.

”Dintre țările UE, România este pe locul 17. Sunt 16 țări unde nivelul de infectare este mai mare. Ro nu se află pe primele locuri ca nivel de răspândire. Uitați-vă la numărul de cazuri din Franța, Spania, Marea Britania, Germania”, a mai spus premierul la sursa citată.

Parteneri