Primul avion doborât! Țările europene se află la un pas de război. Ultima încăierarea a avut loc în 2016 când 200 de oameni au murit

Armenia susținea, marţi, că Turcia a doborât unul din avioanele sale militare, acuzând Ankara de ingerinţă în confruntările în curs de desfăşurare între Azerbaidjan şi separatiştii pro-armeni din Nagorno-Karabah, relatează AFP şi RIA Novosti.

Agenţia de presă oficială armeană Armenpress, citată de DPA, a indicat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian al Armeniei.

‘Un Su-25 al Forţelor aeriene armene a fost doborât de un F-16 turc (..) care a venit dinspre teritoriul azer’, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării, Ciucian Stepanian, într-o postare pe Facebook, precizând că pilotul armean al avionului ‘a murit ca un erou’. Erevanul a ţinut să sublinieze că incidentul a avut loc în spaţiul aerian al Armeniei, notează RIA Novosti.

Turcia a negat informaţiile că un avion al său ar fi doborât un aparat Su-25 al Forţelor aeriene ale Armeniei, potrivit Reuters, care citează RIA Novosti.

Ce s-a întâmplat în weekend în Nagorno-Karabakh

Autoritățile din Armenia au anunțat sâmbătă dimineață că Azerbaidjanul a lansat atacuri aeriene și de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabakh, în timp ce oficialii de la Baku (capitala Azerbaidjanului) au declarat că au condus „o contraofensivă ca răspuns la provocări militare”.În momentul în care au apărut primele victime, Armenia a declarat legea marțială și a mobilizat armata, iar Azerbaidjanul a decretat stare de război în mai multe regiuni.

Bilanțul victimelor este și el disputat între cele două țări. Armenia a confirmat duminică 16 decese, peste 100 de persoane rănite și că a ucis 200 de luptători din Azerbaidjan. În schimb, Azerbaidjanul a anunțat că a ucis 550 de armeni, informație negată de Erevan (capitala Armeniei).

Ultima încăierare sângeroasă între cele două țări a avut loc în anul 2016, când a avut loc Războiul de Patru Zile. Cel puțin 200 de persoane au murit atunci, în cea mai gravă încălcare a armistițiului de pace încheiat în 1994.

Parteneri