Prof. Rafila: 400.000 de români au trecut deja prin boală. Ce spune despre măsurile de relaxare şi tratamentul cu Remdesivir

  • Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”, despre măsurile ce pot fi implementate de companii pentru a relua activitatea
  • El a mai declarat că pe 15 mai epidemia ar putea intra pe un tren descendent în România
  • Profesorul Alexandru Rafila este de părere că doar 2% dintre români au trecut deja prin boală

Iată cele mai importante declaraţii ale doctorului Alexandru Rafila:

Despre redeschiderea economiei

A fost o conferinţă organizată de Institutul Aspen din România. Circa 100 de companii au participat la această conferintă. Discuţia a fost legată de modul în care trebuie să ne reîntoarcem la activitatea economică. Trebuie regândită întreaga activitate. Există recomandarea ca spaţiile open space să fie compartimentate. Sfatul pe care îl oferă e să suplimenteze personalul pentru curăţenie şi să se reglementeze accesul în spaţiile comune, să fie personal care să se ocupe de chestiunea asta.

La asta ar trebui să lucrăm, ca să putem demara cât mai rapid un astfel de ghid. Trebuie să ai un standard minimal de la care să îţi poţi organiza activitatea. Se recomandă în continuare telemunca. Sănătatea mintală e extrem de importantă. Oamenii care sunt izolaţi mai mult tip se adaptează greu. Unul dintre subiecte este legat şi de sănătatea fizică şi psihică.

Despre situaţia din Italia

În Italia au luat măsuri foarte serioase şi rata transmiterii a scăzut sub 1%. A ajuns la 0,6%. În urma măsurilor de relaxare, se estimează o creştere de la 0.6 la 0.8 procente. E măsurabil. Ei iau aceste măsuri de relaxare mai repede decat noi.

Despre următoarea perioadă

Sper ca în această perioadă oamenii să fie precauţi, pentru că mai avem un hop de trei zile, acum, de 1 Mai. Sper ca pe 15 mai să fim pe trendul descendent, pentru că nu a început încă să scadă.

Despre numărul real al cazurilor de coronavirus

Toată lumea întreabă dacă ascundem acest număr real al cazurilor. Nu ascundem nimic. Foarte multă lume este asimptomatică. La fel este şi la gripă. Franţa a făcut prima un studiu de seroprevalenţă şi procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%. 2% înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală.

Studiile de prevalenţă servesc şi la a corecta rata mortalităţii, se fac raportări mai bune. Din păcate, oamenii raportează mortalitatea la cazurile clinice.

Despre tratamentul cu Remdesivir  

Despre Remdesivir avem date îmbucurătoare despre rezultate. La formele uşoare se poate folosi, eficacitatea ar fi foarte bună. Remdesivirul nu poate fi momentan produs în masă – se fac studii legat de un tratament de 5 zile, faţă de 10, ca să se poată da mai multor pacienţi.

Despre vârful epidemiei

Suntem pe platou. Nu trebuie să excludem o reapariţie, în anumite focare.

Despre redeschiderea României

Eu am informaţii indirecte despre ce se întâmplă. Există o comparare a măsurilor şi posibilitatea de a le menţine sau relaxa… depinde de gradul de risc pe care îl implică apropierea între persoane şi numărul de persoane pe care îl implică acea activitate. De exemplu, la frizerie apropierea este mare, dar numărul de persoane este mic.

Cred că se vor deschide unele magazine, fără declaraţie, parcurile, dar va trebui să purtăm măşti. Cred că va începe şi zona economică. Cred că clădirile de birouri se vor deschide, trebuie făcute ture, mai puţini oameni, separatoare. Cred că s-ar putea redeschide şi bisericile, cu măsuri de distanţare.

Parteneri