Profesorii români avertizează! Elevii nu au tablete pentru începutul de an școlar și profesorii nu au pregătire pentru sistemul hibrid

În timp ce multe state iau în calcul sisteme care să ajute la predarea materiilor online, oficialii români din Educație caută soluții prin care să aducă tot mai mulți copii în clase, din septembrie.

Asta deși ne aflăm într-o perioadă în care cadrele didactice ar fi putut învăța mai multe despre școala în sistem hibrid: cu elevi în bănci, dar și o parte dintre ei acasă, în fața calculatorului. O posibilă soluție pentru la toamnă. Profesorii români din străinătate avertizează că abordarea implică o schimbare radicală a modului de predat.

Daniela Vasile este profesor de matematică al Universității din București, dar de 11 ani lucrează la o școala privată din Hong-Kong.

Acolo a văzut cum se aplică sistemul hibrid, adică învățământ parțial online, văzut drept o posibilitate și în România, din toamnă.

Daniela Vasile, profesor în Hong Kong: ”În învățământul online toți elevii sunt acasă, deci profesorul trebuie să gestioneze un grup de elevi care sunt într-un mediu de învățare similar. În învățământul hibrid, așa cum se presupune că va fi la noi în septembrie, clasa va fi împărțită în două”.

Specialiștii în formare profesionala spun că noul sistem hibrid, adică cel în care unii dintre elevi sunt prezenți la școală și ceilalți acasă va fi o mare provocare pentru profesori.

Cei mai mulți dintre ei vor avea tendința firească de a se adresa în primul rând copiilor din fața lor, în sălile de curs.Însă nu trebuie omiși cei de acasă, trebuie antrenați în permanență în discuții și de aceea e nevoie de grupe, formate din elevi care să fie și în clasă și acasă.

Cu alte cuvinte, nu este suficient că în clasă să apară o cameră video și un microfon, iar profesorul să predea la tablă, ca și cum toată lumea ar fi de față, știind că este filmat.Toți copiii, inclusiv cei prezenți, vor folosi laptopul, tableta sau telefonul și vor comunica între ei.

”Daniela Vasile, profesor în Hong Kong: Formăm o grupă de lucru, cu de exemplu 2 copii din clasa fizică și doi copii care sunt acasă, online. Atunci comunicarea între profesor și cei care sunt acasă, online, e facilitată prin intermediul elevilor care sunt în fața ta.
Reporter: Ca și cum ar fi echipe?
Daniela Vasile: Da, corect, ca echipe. Și cei care vor fi în clasă vor avea telefoanele și vor fi conectați online cu cei care sunt acasă, dar în același timp toți vor comunica și cu profesorul”.

Sună bine în teorie, însă realitatea din România ridică două degete și pune deja clasica întrebare: ce facem cu copiii care nu au acces la tehnologie?

Ana Maria Stancu, consultant în educație digitală: ”Pe ce vor lucra copiii? În comunitățile în care am fost noi și am donat câteva tablete, profesorii ne-au zis toți același lucru, copiii lucrează pe telefoanele părinților, profesorul le dă tema pe WhatsApp iar ei fac poze cu temele făcute și le transmit înapoi. În al doilea rând, nu văd cum ar putea ministerul să instruiască atât de mulți profesori în doar o lună”.

Soluția reală pentru sistemul romanesc de învățământ ar fi ca cei mai mulți elevi să meargă la școală.

Se pot conecta cu laptopul sau tableta la dispozitivul profesorului.

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud: “Am transmis ministerului că suntem deschiși la o colaborare, cu scenarii pentru începerea școlii, vrem să le prezentăm modelul și altor școli și inspectorate din țară”.

Licitația pentru cele 250.000 de tablete care ar trebui să meargă către elevii din țară nu este finalizată.

În plus, consultanții în educație digitală estimează că ar fi nevoie de cel puțin un milion – așadar de patru ori mai multe – pentru un sistem hibrid de predare la nivel național.

Parteneri