Raed Arafat , avertisment pentru români! “Dacă va crește numărul cazurilor se instaurează starea de urgență din nou”

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în rândul oamenilor. Din 15 mai, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă. Tot atunci a început și relaxarea în ceea ce privește măsurile pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus. Astfel, s-a renunțat la mai multe restricții, iar oamenii au avut parte de mai multă libertate. Mulți dintre ei s-au întors la locurile de muncă, sunt permise deplasările fără justificare, activitățile în aer liber și au fost deschise și mall-urile. În ultima perioadă s-a remarcat o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate. Astfel, Raed Arafat a declarat că acest trend ascendent ar putea impune să fie reinstaurată starea de urgență.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, îi atenționează pe români în ceea ce privește situația din România. Aceasta este una instabilă, iar media cazurilor zilnice este de 320-340. Deși este prea devreme să se vorbească despre un al doilea val al coronavirusului, care va crește continuu. Totuși, el susține că există probabilitatea de apariție a noi focare, din cauza faptului că românii nu mai respectă regulile de prevenire a îmbolnăvirii. De asemenea, și specialiștii au vești deloc îmbucurătoare.

„Trebuie să urmărim câteva zile, să vedem care este creşterea, dar semnalele, calculele pe care le au unii experţi care ne fac modelări pe situaţie nu sunt optimiste deloc. La acest moment, este risc să vedem o creştere continuă şi să avem o răspândire din nou în comunitate, să apară mai multe focare, pentru că, din păcate, lumea nu mai respectă unele reguli”, a precizat Raed Arafat pentru Observator.”, a declarat Arafat.

Poate fi impusă starea de urgență

Arafat a mărturisit că cifrele din ultima perioadă nu sunt suficiente pentru a fi dat un verdict și să fie impusă din nou starea de urgență. De altfel, el îi asigură pe români că măsurile valabile în timpul stării de alertă sunt suficiente pentru a gestiona corect situația, însă totul depinde de comportamentul oamenilor și de câtă responsabilitate dovedesc în respectarea regulilor, ceea ce reprezintă cea mai bună armă împotriva virusului la acest moment.

„În momentul în care vor trebui să fie reluate anumite măsuri şi sper să nu ajungem acolo, dar dacă va fi acest caz, atunci se discută despre starea de urgenţă. Dar, în acest moment, cu ce avem la îndemână, noi continuăm să controlăm situaţia şi să coordonăm activitatea de prevenire şi reacţie şi să încercăm să controlăm cifra să nu crească, ba chiar să scadă, dacă se poate.”, a mai declarat şeful DSU.

Parteneri