Raed Arafat: Când va fi “vârful” pandemiei şi cât se mai prelungeşte starea de urgenţă

Raed Arafat a declarat în cursul zilei de sâmbătă, 11 aprilie, că modelele matematice arată că în jurul datei de 22 aprilie va fi vârful epidemiei de coronavirus din România.

De asemenea, acesta a precizat în cadrul unei emisiuni difuzate de Mediafax.ro că speră ca prelungirea stării de urgență de pe 16 aprilie pentru încă o lună să fie ultima.

„La acest moment faptul că avem 500 de cazuri noi e un semn. Avem o creștere de transmitere comunitară. Măsurile care au fost luate, dacă la început au fost respectate, e clar că acum nu mai sunt respectate. Încă n-am trecut hopul. Trebuie să fim foarte atenți. Încă nu putem să ne relaxăm, că totul e perfect. Nu știm dacă nu vom ajunge la un număr mai mare de pacienți la terapie intensiva. Trebuie sa fim foarte atenți cum aplicam regulile”, a spus medicul.

Raed Arafat mai spune că nu este momentul să ne relaxăm.

„Nu ne putem relaxa, încă suntem în creștere, trebuie să fim foarte atenți. Când se va relaxa, dar și atunci trebuie să fim foarte atenți. Inclusiv OMS spune că trebuie să fim tot atenți (…) Modelele matematice arată că atingem vârful pe 22 – 25 aprile, dar repet, sunt modele matematice”, a mai declarat Arafat.

Acesta mai spune că nimeni nu poate garanta că nu se va prelungi starea de urgență din nou, peste o lună.

„Sper să fie ultima stare de urgență, dar nimeni nu poate garanta asta”, a mai precizat Raed Arafat.

Parteneri