„Rămâneți acasă, Biserica vine la dumneavoastră”. La ce oră veţi primi Lumina Sfântă sâmbătă seara. Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc

Slujbele din Săptămâna Mare se desfăşoară în condiţii speciale, fără credincioşi în biserici. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei, fără a ieşi în stradă.

Pâinea sfințită va fi distribuită credincioșilor de către personalul clerical și voluntari, vineri, sâmbătă și duminică, până la 12, la cerere. Lumina va fi împărțită sâmbătă, de la ora opt seara.

Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei, fără a ieşi în stradă, anunţă A1.

În cazul blocurilor, va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protecție și care va duce apoi Lumina Sfântă celorlalți vecini.

„Rămâneți acasă! Biserica vine la dumneavoastră, nu sunteți singuri. Sunteți prezenți în rugăciunile noastre”, a transmis părintele Gabriel Cazacu.

Acordul cu BOR, revizuit

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri seara, că a avut o întâlnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma căruia a convenit noi măsuri pentru distribuirea către populație a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte, ținând cont de estimările epidemiologice recente.

Astfel, slujbele de la biserici se vor desfășura fără enoriași, în timp ce Sfintele Paști și Lumina Sfântă va fi distribuită populației, la cerere, de către personalul clerical însoțit de maximum cinci voluntari care vor avea echipament de protecție.

Slujbele religioase se vor oficia fără participarea credincioșilor în incinta sau în curtea bisericilor, cu îndrumarea oficialilor Bisericii și prevederilor din Ordonanțele militare, fără participarea creștinilor în incinta bisericilor, sau în curtea acestora sau apropierea bisericilor.
Paștile vor fi distribuite la domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri și sâmbătă la solicitarea credincioșilor, în intervalul orar 08.00-17.00 și în prima zi de Paște, la solicitarea credincioșilor, între orele 06-12.00

Sfânta Lumină venită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical si voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.00. Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum cinci voluntari, cu echipament de protecție, mască și mănuși vor asigura distribuirea Paștilor și a Sfintei Lumini, respectând ordonanțele militare impuse, având cartea de identitate și ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț și un ecuson cu datele de identificare, ștampilat de parohie.

În noaptea Sfântă nu se va ieși în stradă.

În spitale unde nu există preot, cadrele Ministerului de Interne vor distribui acestor unități, precum și centrelor sociale și de carantină, Lumina și Sfintele Paști.

Poliția, Jandarmerie, Poliția Locală și cadre ale Ministerului Apărării Naționale vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și al Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonaţele militare.

Parteneri