Raport SECRET: Americanii au simulat apariţia unei pandemii cu 3 luni înainte de COVID-19

Americanii au simulat timp de opt luni în 2019 apariţia unei pandemii similiare cu cea cu care ne confruntăm.

În ianuarie 2019, americanii au lansat operaţiunea Crimson Contagion, studiul apariţiei unei pandemii ce pune în pericol sănătatea globală. Un raport a ajuns pe biroul lui Donald Trump în luna octombrie, cu 2 luni înainte ca noul coronavirus să înceapă să facă ravagii în lume, scrie New York Times, preluat de Mediafax. Simularea a fost efectuată pe Washington DC şi alte 12 state americane.

Concluziile raportului nu au fost pe placul administraţiei Trump, care a cerut ca acesta să fie secretizat. În raport scria că americanii sunt extrem de nepregătiţi pentru apariţia unei pandemii, nefinanţaţi suficient şi coordonaţi prost de conducători. Două luni mai târziu, administraţia Trump era înştiinţată de pandemia COVID-19.

Printre concluziile cheie se arată că statul american este slab finanţat pentru a acţiona în caz de pandemie de gripă, coordonarea slabă între departamentele importante şi incapacitatea mondială de producţie şi distribuţie a echipamentelor medicale.

New York Times mai scrie că cei din Congres au fost înştiinţaţi de o parte din descoperirile acestui raport în decembrie 2019, inclusiv legat de incapacitatea de a obţine rapid anumite echipamente medicale.

Preşedintele Donald Trump e acuzat de New York Times că a minţit populaţia în repetate rânduri de la apariţia coronavirusului şi a luat măsuri târziu. Îniţial, Trump a declarat că nu e îngrijorat pentru că virusul va dispărea de la sine odată cu apariţia căldurii. Acum spune că e un virus care a apărut de nicăieri. În SUA sunt aproape 20.000 de persoane infectate şi 275 de morţi.

Parteneri