S-a trezit din comă după 3 săptămâni, medicii îi dădeau 5% șanse de supraviețuire. Mărturii uimitoare din partea bolnavilor

Un belgian de 45 de ani este numit “miracolul din Louvain”, după ce COVID-19 l-a ținut trei luni în comă.

Medicii îi dădeau sub 5 % șanse de supraviețuire. A vrut să-și spună povestea, în speranța că îi va face măcar pe unii să ia în serios riscurile.La rugămintea doctorului, soția lui și-a dat acordul să fie filmat pe durata agoniei. Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Doctor: „Ești bine? Ești la terapie intensivă în clinica din Louvain. Încă nu poți vorbi, ai fost intubat mult bine. Dar deja ești mult mai bine.”

Sunt chiar clipele în care Christophe Koopmans, în vârstă de 45 de ani, s-a trezit după o comă de 11 săptămâni.

Christophe: „Prima mea reacție a fost: “cum de sunt încă în viață?” Apoi am întrebat de soție și fete. Mi-am sunat soția într-o seară de joi. I-am spus că s-ar putea să nu mă mai trezesc din comă. Te simți așa de neputincios. Uneori, cei de la spital o sunau pe soția mea în toiul nopții să-i spună să se pregătească pentru ce e mai rău.”

După acest moment, lui Christophe i-a mai luat trei săptămâni ca să se trezească de-a binelea, pentru că dormea întruna și era confuz.

Apoi, Christophe a luat-o de la zero, mai ceva ca un nou-născut: nu mai putea să mănânce, să înghită, să vorbească și să meargă.

Își pierduse complet mușchii. Tocmai a fost mutat într-o clinică de reabilitare unde învață totul, ca un bebeluș. Pentru că toate organele îi funcționează bine, Christophe se consideră extraordinar de norocos.

Cristophe: „Nu e o glumă! Nu e o gripă obișnuită! Vă rog să respectați regulile vehiculate în presă.”

La fel de înțelept ar fi să reduceți pe cât posibil factorii agravanți în privința severității formei de boală.

Parteneri