Scenariu sumbru: Pandemia va dura 2 ani, se va opri doar după ce va infectat 70% din populaţia lumii

Foto: rtmagazine.com

Nu vom scăpa aşa uşor de coronavirus. Este semnalul de alarmă tras de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că virusul va fi cu noi pentru 2 ani şi nu se va opri până când 60%-70% din populaţia lumii nu va fi infectată, relatează CNN, citat de Mediafax.

În acest moment rata de infecţie la nivel mondial este de sub 1% din întreaga populaţie, iar ca pandemia să dipară, mai mulţi oameni trebuie să se infecteze şi să devină imuni.

Savanţii iau în calcul 3 scenarii prin care am putea trece în următorii 2 ani, cel mai sumbru dintre ele, acela în care am putea fi din nou plasaţi în carantină.

  • În primul scenariu, acest prim val de COVID-19, de primăvara acesata, va fi urmat de o serie de valuri mai mici, repetitive, care apar în timpul verii şi apoi constant pe o perioadă de la unul la doi ani, diminuându-se treptat cândva în 2021.
  • În cel de-al doilea scenariu, episodul epidemic de acum este urmat de un val mai mare în toamna şi iarna care urmează şi unul sau mai multe valuri anul viitor. “Acest model va necesita reinstituirea măsurilor de carantină în toamnă, în încercarea de a reduce răspândirea virusului şi supraaglomeraea sistemelor de asistenţă medicală “, spun autorii studiului. ”Acest model este similar cu ceea ce s-a văzut cu pandemia din 1918-1919.”
  • Al treilea senariu posibil, vorbeşte despre o diminuare lentă a actualei epidemii. În acest al treilea scenario nu va fi nevoie de reluarea măsurilor de carantină, deşi vor continua să apară cazuri de infectare şi decese.

Parteneri