Se anunță război? În ciuda sancțiunilor aplicate de UE, Turcia efectuează un exercițiu de tragere real în Mediterana de Est

Turcia a anunţat că va efectua un exerciţiu de tragere real în largul Ciprului, de sâmbătă până luni, în ciuda ameninţării cu sancţiuni din partea Uniunii Europene, emisă din cauza acţiunilor guvernului de la Ankara în Mediterana de Est, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-o notificare de informare maritimă (Navtex), publicată vineri, Turcia a anunţat că va efectua acest exerciţiu în largul Sadrazamkoy, în nordul Ciprului.

Anunţul a fost făcut după o declaraţie a şapte lideri de state din sudul UE care au făcut apel la Turcia să înceteze politica sa de “confruntare” în Mediterana de Est, şi au vorbit despre sancţiuni europene dacă Ankara va continua să conteste drepturile de exploatare a zăcămintelor de gaz ale Greciei şi Ciprului în zonă.

Chestiunea se va afla pe agenda Consiliului European de pe 24-25 septembrie.

În replică, Turcia a denunţat o declaraţie “părtinitoare”, considerând că ea conţine elemente “deconectate de la realitate şi lipsite de bază juridică”.

Turcia şi Grecia, ambele membre NATO, sunt angrenate într-o dispută privind zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, într-o zonă despre care Atena susţine că se află sub suveranitatea sa.

Tensiunile au crescut după ce Turcia a trimis, pe 10 august, o navă de prospecţie seismică însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale pentru a-şi apăra teritoriul maritim.

Nava de prospecţie urma să rămână în apele contestate până sâmbătă.

Parteneri