Se repetă anul şcolar? Scenariile vehiculate la guvern şi minister

Foto: tribuna.ro

În acest moment sunt trei scenarii în privinţa anului şcolar, în contextul coronavirusului. Primul, evaluările au loc conform calendarului iniţial, al doilea, evaluările sunt decalate, iar un al treilea, anul şcolar va fi repetat. Declaraţia a fost făcută la RFI de vicepremierul Raluca Turcan care spune că a cerut o analiză ministerului de resort. Pe de alt parte, ministrul Educaţiei a intervenit şi a spus că varianta îngheţării şi repetării anului şcolar nu poate fi acum luată în calcul în acest moment şi îndemnă elevii să înveţe în continuare.

“Scenariul acesta al îngheţării anului şcolar nu este luat în calcul”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, pentru Edupedu.ro. Anunţul a venit la scurt timp după ce vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că există trei scenarii în privinţa anului şcolar, unul fiind repetarea acestuia.

Monica Anisie a declarat că “în ceea ce-i priveşte pe elevii care trebuie să susţină examenele de Evaluare Naţională, Bacalaureat sau studenţii care trebuie să îşi susţină licenţa, MEC va prezenta săptămâna aceasta variantele posibile pe care le ia în calcul în situaţia în care se va prelungi această stare de urgenţă”.

Este “exclus” ca printre variantele luate în calcul de Ministerul Educaţiei să fie anularea examenelor din acest an, a declarat Monica Anisie, pentru Edupedu.ro. “Nu luăm în calcul să amânăm examenele cu un an”, a anunţat ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.

AFIRMAŢIA VICEPREMIERULUI RALUCA TURCAN LEGATĂ DE CELE TREI SCENARII POSIBILE LEGATE DE ANUL ŞCOLAR

Raluca Turcan a solicitat Ministerului Educaţiei o analiză privind evoluţia cursurilor online, în contextul coronavirusului.

„Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educaţiei, tocmai pentru a vedea cum se desfăşoară educaţia online şi în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educaţia copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate.

Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are şi segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcţie de aceste evaluări cum vom proceda cu anul şcolar”, a spus Turcan.

Vicepremierul precizează că există trei scenarii în privinţa anului şcolar: „Sunt trei etape posibile, cel puţin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul şcolar să continue şi evaluările să fie aşa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea şcolilor peste perioada anunţată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluţia”.

Raluca Turcan spune că „toate scenariile sunt posibile, nu există o ţară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.

Parteneri