Situația infectărilor stârnește noi incertitudini privind începerea anului școlar. Într-un județ nu se vor deschide școlile

Potrivit ultimelor calcule, nici un județ din țară nu se află pe lista roșie a zonelor cu risc epidemiologic extrem de ridicat, însă acest lucru nu semnifică revenirea certă a elevilor în sălile de clasă. Există însă un județ care se apropie cu pași rapizi de zona „roșie”, având cel mai mare număr de infectări în ultima perioadă.

Cu doar cinci săptămâni înainte de începerea noului an școlar, situația infectărilor din România provoacă incertitudine, astfel că, potrivit ultimelor cifre, 10 județe, inclusiv București și Ilfov, se află în zona galbenă, potrivit G4media.ro.

În prezent, cel mai periculos județ este Argeș, apropiindu-se de scenariul „roșu”, în care școlile vor rămâne închise și după începerea anului școlar, având, la momentul actual, 2,37 cazuri/1000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Cum se încadrează fiecare jude în scenariile pentru noul an școlar

Asemenea județului Argeș, și București-Ilfov se încadrează în scenariul „galben”, potrivit căruia copiii de grădiniță și cei din clasele primare, precum și cei din a 8-a și a 12-a vor merge la școală, iar restul, în funcție de deciziile autorităților locale.

Potrivit sursei citate, școlarii din celelalte județe, aflate în scenariul „verde”, vor merge la școală, însă respectând normele de igienă și protecție impuse de autorități.

Criteriul epidemiologic în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi de coronavirus înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află unitatea de învățământ.

Astfel, scenariul „verde” semnifică faptul că în localitatea respectivă există mai puțin de o persoană infectată dintr-o mie de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenarul „galben” presupune infectarea a uneia până la trei persoane dintr-o anumită zonă, în ultimele două săptămâni. Scenariul „roșu” se spre care se îndreaptă județul Argeș este atunci când există mai mult de trei cazuri confirmate raportate la o mie de locuitori, în ultimele 14 zile.

Potrivit anunțului președintelui Klaus Iohannis din data de 5 august, anul școlar va începe pe data de 14 septembrie.

Parteneri